IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в САЩ скочиха с близо 18% за месец

2010 година обаче е най-лошата за този сегмент от жилищния пазар, откакто статистиката започва да се води през 1963

17:35 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на нови жилища в САЩ скочиха с близо 18% за месец

Продажбите на нови жилища в САЩ се увеличиха значително през декември, но въпреки това миналата година остава най-лошата за този пазарен сегмент в исторически план.

През декември покупките на новопостроени жилища в страната нарастват с близо 18% на месечна база до 329 хил. единици. Данните са на приравнена към годишна основа база.

Покупките обаче все още остават под нивата си отпреди година. Продажбите на нови жилища се намират със 7,6% под миналогодишните си нива.

Данните за покупките на нови имоти се оказаха по-силни от очакванията за увеличението им до 302 хил. жилищни единици.

При сегашното предлагане и темпове на продажби на пазара трябва да минат почти седем месеца, за да може да се изчерпа цялото предлагане.

Активността на пазара на нови жилища започна да намалява през пролетта с изтичането на програмата на щатското правителство за подпомагане на купувачите на първи имот. През последните седем месеца до декември броят на сключените сделки бе ограничен на ниво под 300 хил. единици на приравнена към годишна основа база.

През юни бе регистриран най-малкият брой сделки в този сегмент от 267 хил. единици, откакто данните започват да се водят през 1963 година. През октомври бе отчетено и второто най-слабо ниво от 275 хил. единици.

Медианната цена, при която са се извършвали продажбите на нови жилища през декември, е нараснала с 8,5% на годишна база до 241 500 долара. През октомври тя падна под 195 хил. долара, отчитайки най-ниското си ниво за последните седем години.

В рамките на цялата 2010 продажбите на нови жилища в най-голямата икономика на света намаляват с 14% на годишна база до 321 хил. единици. Това е най-лошата годишна стойност на показателя, откакто статистиката започва да се води през 1963 г., и илюстрира лошото състояние на жилищния пазар.

Активността на жилищния пазар е един от водещите индикатори за състоянието на икономиката и зависи до голяма степен от пазара на труда и лихвените равнища в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още