IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцки медии: България дава добри възможности за инвестиции в имоти

Жилищният пазар в България се стабилизира, нужен е задълбочен анализ преди инвестиция, са съветите към гръцките инвеститори

16:19 | 26.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Гръцки медии: България дава добри възможности за инвестиции в имоти

Българският пазар на имоти все още предлага добри възможности за инвестиции, пише гръцкото издание Imerisia.

Въпреки че бе засегнат от кризата, българският пазар, заедно с тези в Албания и Сърбия, успяха да запазят, макар и до известна степен, интереса на чуждите капитали, които влезнаха в тези страни с цел развитието на проекти и генерирането на апетитна доходност, която те предлагат.

Изданието цитира Панос Данос, председател на Асоциацията на оценителите и консултантите за имоти в Гърция (SESAE) и изпълнителен директор на консултантската компания Danos, част от групата на BNP Paribas Real Estate, който съветва инвеститорите да правят задълбочени анализи на пазара, към който проявяват интерес, за да избегнат грешни ходове.

„Става дума за един изключително критичен период на Балканите и в Гърция, от който печеливши ще излязат онези, които инвестират с визия, а не с инстинкт“, казва той.

Данни от проучване на асоциацията сочат, че пазарът на първокласни офис площи у нас е отчел значително понижение в наемните нива. Наред с това през 2010 г. се забелязва и леко свиване на доходността, която през последните години се покачи значително.

Пазарът в цифри според SESAE

Общо 19% от офис площите в София се намират в центъра, други 22% - в широк център и останалите – в периферията на града.

Също така в столицата се забелязва понижение на средната площ на офисите, които се търсят от страна на наемателите. Наемите също са се понижили средно до 14 евро на кв. м през 2010 г. от 16 евро през 2009 г., сочи изданието. Доходността миналата година пък се е свила до 9,5% в сравнение с 10% през 2009 г.

Спад има и в наемите на офисите клас В, като през 2010 г. те са паднали средно до 8,5 евро на кв. м от 11 евро през 2009 г.

По данни на асоциацията незаетите офис площи в „търговския център на града“ са около 9%, докато в периферията на града те са 27%. По различна информация незаетите модерни офис площи в София са значително по-малко – около 1-2%.

По отношение на търговските центрове базовите наемни нива са около 25 евро на кв. м в София, 24 евро във във Варна, 27 евро в Пловдив и 26 евро на кв. м в Бургас, сочи изданието. За разлика от тези данни обаче, проучване на Colliers сочи, че наемните нива в търговските центрове в София са 37 евро на кв. м, докато тези в Пловдив, Бургас и Варна са 22 евро.

Наемите на главните търговски улици в София са около 60 евро на кв. м, във Варна и Пловдив – 50 евро, а в Бургас – 40. Данните на Colliers сочат 65 евро за София и 35, 26 и 31 евро за Пловдив, Бургас и Варна съответно.

От асоциацията цитират 755 евро на кв. м средна продажна цена на жилищните имоти в София. Цените в широк център се движат около 882 евро на кв. м, като в идеален център достигат до 1 344 евро на кв. м. Най-ниските цени на жилищата в периферията на столицата са около 497 евро на кв. м.

От асоциацията казват, че характерна черта на жилищния пазар у нас е фактът,ч е той започва да се стабилизира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
stoian777
преди 13 години
Аха все са дошли та те са по-големи бедняци и от нас вече. Я по-добре нашите баровци да си продадът там имането и да инвестират тук. Що се отнася до това за намаляване на жилищните цени никой и нищо не може да го спре този съвсем нормален процес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Елате гърци да купувате - после като англичаните ще продавате...Тъкмо да се уравновеси пазара :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още