IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Листване на Фонда за имоти в Румъния не оправда надеждите на бившите собственици

Цената на книжата на фонда затвори на 0,65 леи през първия ден от търговията вчера, спрямо нетна стойност на активите от 1,11 леи на акция

12:06 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Листване на Фонда за имоти в Румъния не оправда надеждите на бившите собственици

Листването на държавния компенсационен Фонд за имоти в Румъния (Fondul Proprietatea) вля адреналин в анемичната борса в Букурещ, което провокира още повече надеждите на инвеститорите. Въпреки това бившите собственици на отнетите имоти, за чиято компенсация бе създаден фондът, ще трябва да почакат още, преди мечтите им да се сбъднат, пише румънското издание ZF.

Вчера стартира търговията с акциите на фонда, което бе най-очакваното публично предлагане на борсата през последните 10 години.

Надеждите за моментално забогатяване, илюзиите за получаване на компенсации за щетите, нанесени от комунистическия режим, намериха своя отговор още през първите минути от търговията.

Акциите на фонда стартираха при нива от 0,692 леи, или под номинала. Това бе възможност за инвеститорите, които бяха купили на извън борсовия пазар, да утроят своите инвестиции.

За бившите собственици обаче, които бяха компенсирани за своите имоти с книжа с номинал 1 лея, стартът на търговията беше истинска беда, която само продължаваше тяхната дългогодишна агония, пише изданието.

„Цената ще бъде волатилна и аз не бих отдал прекалено голямо значение на цената от първия ден“, коментира мениджърът на фонда Грег Кониечни. „За нас ликвидността е по-важна и ликвидността, която ще получат акционерите.“

Акциите затвориха на 0,65 леи, което бе над очакванията на повечето брокери, които смятаха, че цената през първия ден от търговията ще бъде малко под 0,6 леи.

„Истина е, че цената на акциите на фонда се колебае, но компенсация чрез акции е по-добро решение от това да не получите нищо“, казва бившият румънски премиер Калин Попеску Таричану, който бе начело на страната между 2004 и 2008 г. Той е и един от основателите на фонда и негов акционер.

Обемът на търговията с акциите надхвърли 50 млн. евро, или над 2,5% от общия му капитал. Купуваха предимно чуждестранни инвеститори – добър знак за борсата в Букурещ, която накрая попадна в полезрението и на международните играчи, пише изданието.

„Инжекция адреналин"

Фондът предлага на чуждестранните инвеститори лесен достъп до енергийния сектор на страната, който на теория е атрактивен, но понякога е обект на сложния държавен регулаторен режим, писа вчера Ройтерс по повод на листването. Фондът притежава дялове от непублични енергийни компании като Romgaz и производителя на ядрена енергия Nuclearelectrica.

Сред останалите държавни компании, в които фондът притежава акции, са Petrom, Transgaz и Transelectrica.

В своя публикация FT писа, че листването ще бъде като „инжекция адреналин за системата“, цитирайки Марк Мобиус, изпълнителен директор на компанията, управляваща фонда, Franklin Templeton.

„Листването на фонда се очаква да утрои пазарната ликвидност (на борсата) и да върне чуждестранните инвеститори в Румъния“, коментира, цитирана от Ройтерс, Дана-Мирела Йонеску, изпълнителен директор на Raiffeisen Capital Investment, която беше водещ мениджър на консорциума от брокери, които подготвяха листването.

Към момента румънската държава притежава 39% от капитала на фонда, като от Franklin Templeton очакват този дял да се понижи под 33% по-късно тази година. Общо 42% са собственост на близо 5200 индивидуални инвеститори и частни лица, бивши собственици на отнети имоти.

Templeton планира да разпродаде някои по-малки и непечеливши части от портфолиото и да преструктутира някои от останалите компании с цел да подобри тяхната прозрачност и корпоративно управление.

Templeton вече пое ролята на инвеститор активист, като инициира съдебни действия срещу директорите на Romgaz, които миналата година одобриха „дарение“ на стойност 400 млн. леи (127 млн. долара) за държавния бюджет, пише FT.

Също така мениджърът на фонда успешно оспори предложение за преструктуриране на енергийния сектор на страната, който рискуваше да комбинира ценни активи от неговото портфолио с по-неатрактивни активи.

Поради дългия период, който бе необходим за осъществяване на листването на фонда, много от номиналните собственици продадоха своите книжа на свободния пазар с отстъпки от над 60%. В този смисъл първата задача на Templeton ще бъде да повиши цената на книжата до нивата на нетната стойност на активите, които от инвестиционния мениджър оценяват на 1,11 леи на акция, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още