IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой купуваше и продаваше на жилищния пазар у нас през 2010?

Общо 46% от купувачите през 2010 г. са купили своя първи дом; 73% от купувачите са досегашни наематели, сочи анализ

13:17 | 24.01.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Кой купуваше и продаваше на жилищния пазар у нас през 2010?

Какъв бе профилът на участниците на пазара на жилищни имоти у нас през 2010 г. и какви бяха техните главни мотиви за покупко-продажба? На тези въпроси дадоха отговор специалистите от агенцията Адрес Недвижими Имоти по време на проведена днес пресконференция.

През 2010 г. сравнително висок дял от продавачите на имоти, около 8%, са бивши наемодатели, каза Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията. Това са собственици, които са се сблъскали с различни проблеми със своите наематели и са решили да продадат имота.

В редица случаи става дума за дългосрочни наематели, които преди това са нямали проблеми с плащането на сметки или наеми, но поради кризата са се изправили пред различни по вид трудности, казват от компанията. В тези ситуация, когато собственикът е купил имота с инвестиционна цел и не смята да го използва за живеене, той решава да пристъпи към продажба.

Около 23% от продавачите през изминалата година са се възползвали от понижените цени и са продали жилището си, за да купят по-голямо. Други 11% са се преместили в имот на по-атрактивна локация. Едва около 7% са тези, които са продали по-голямо жилище и са купили по-малко.

През 2010 започна да намалява и ролята на инвеститорите, които предоставят нови жилища. Най-много сделки (38%) от всички са се сключили с жилища, построени през последните пет години, продавани от първите собственици.

Също така се забелязва значителен спад при продажбите поради опасения дали собственикът ще успее да обслужва своя заем за в бъдеще. Напротив – през второто шестмесечие на 2010 г. купувачите и продавачите имаха все по-ясно изразени очаквания. Първите не само искаха да продадат, но търсеха и определена цена. Купувачите пък търсеха и имот с конкретно ниво на качество, локация, инфраструктура и транспортни връзки.

Броят на продавачите, които са се разделили с имота си поради затруднения в изплащането на кредита, е намалял с 30% на годишна база и през 2010 г. заема дял от 9%.

От наемател в собственик

Около 46% от купувачите през 2010 г. са били такива на първи дом, казват от компанията. Общо 73% от тези, които са купили жилище, досега са били под наем.

„Наемателите решиха, че това е годината, през която трябва да имат собствен имот“, коментират от компанията, като обясняват, че тези купувачи търсят имот в квартала, в който досега са наемали жилище.

По думите на Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти, около 32% от купувачите не разполагат с всички средства, необходими за цялата сума за имота, и са принудени да използват заем.

По-различно през 2010 г. беше, че заемите от роднини намаляват значително в сравнение с предходните години. Eдва 0,8% от купувачите са вземали заеми от близки и роднини. Това води до увеличаване на ролята на кредитните институции.

Според Тасева интерес и сделки има и с къщи в крайградските части на големите градове като София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора.

Това са определена категория хора, които предпочитат по-спокойна среда, но интерес има и от чужди граждани. През 2010 г. това са предимно руснаци. Те се ръководеха отново от цената. Няма големи сделки с къщи, а само такива на определена цена, уточнява тя.

Ако през 2009 г. имаше пазар на купувача и десеткратно предложение на продавачи в сравнение с купувачи, то през 2010 г. се достигна до сравнително паритетно предлагане между двете страни.

Метрото като фактор

Повишава се и близостта на имота до метростанция като фактор за избор на дадена локация, казват от компанията. Това важи както за съществуващите станции, така и за тези, които са в процес на строеж и предстои да бъдат открити.

Наблюдава се повишение на интереса към имоти в квартали като Дървеница, Дианабад, Мусагеница, Банишора и др. В тези райони се усеща известен натиск върху търсенето на двустайни апартаменти, които вече не са в такова голямо количество като преди година.

От другата страна, обратна тенденция се забелязва в надценени квартали като Лозенец, Изток, Изгрев и др. Квартали като тях, които попадат на трасето на метрото, започват да губят поради факта, че на разстояние една станция с метрото се намират имоти на 10% по-ниски. Тази тенденция ще се вижда много по-силно до 2012 г., коментираха от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 2
lashov
преди 13 години
абе на теб преди няколко дни не ти ли препоръчах да идеш да се прегледаш???? *** моля те!!!! че от две седмици те чета само как спираш да четеш тоя проклет и лъжлив сайт ............ ми аре спирай кво чакаш??А иначе че ти и икономиката сте две успоредни прави е ясно без да човек да е някакво светило в икономиката!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
blz
преди 13 години
Изток, Изгрев надценени? За Лозенец донякъде мога да се съглася заради презастрояването. Просто има и друга диференциация освен метрото в качеството на кварталите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
peter1964
преди 13 години
наемателите решили че това е годината в която да станат собственици на пьрво жилище в момент в който наемните цени са много ниски и са атрактивни за да се живее под наем ако е истина означава че народа няма елементарна финансова грамотност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
kravata_mu
преди 13 години
леле, добре, че съм висшист, че да схвана. успех ти пожелавам, набележи си имот, чакай 2 години да му падне цената и си го купи, ако можеш.това е пазар - всеки сам преценява кое колко кога и дали ще пада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
stoian777
преди 13 години
Лелееееее мислех изобщо да не ти отговарям ,ама като прочетох мечтите ти за ЦЕНИТЕ НАГОРЕ не се сдържах. Надявам се да си някой вишист и да работиш на добре платена работа та да знам, че болкатати след края на месец май ще е голяма за теб. Ако не си разбрал още време е сега да разбереш ето това : Цените у Булг. ще падат още минимум две (2) години още, но при условие, че още от днес господарите ни които ни управляват да започнат да работят за БЪЛГАРИЯ И ЗА БЪЛГАРИТЕ. Иначе разрухата ще продължава с десетки години. Мога и още да пиша, но тук има и много, много други разумни колеги които ще продължат да ме подкрепят с други доказателства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
kravata_mu
преди 13 години
позволявам си от името на сайта да ти пожелая: прав ти път. аз лично предпочитам да съм информиран. ти си стой като щраус, само че ти пожелавам другия път като пробваш да си зариеш главата да не удариш в цимент и цените вече да са поели нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
stoian777
преди 13 години
Пак лъжи и измами тук. Просто ми писна от Вас некадърници. Махам се от този измислен сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още