IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте търсенето на офиси в Ситито

Офис наемите в централен Лондон се очаква да достигнат рекордни нива до 2014 г.

10:34 | 24.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Расте търсенето на офиси в Ситито

Търсенето на офис площи от страна на финансови компании в Лондон миналата година надхвърли нивата от годините на бума преди кризата, което се тълкува като признак на завръщане на доверието сред банковите групи, които се подготвят за експанзия, пише FT.

Усвояването на офис площи от страна на финансовия сектор в централен Лондон през 2010 г. представляваше 6,4 млн. кв. фута (около 595 хил. кв. м), в сравнение с 5,3 млн. (492 хил. кв. м) през 2006 г. и 4,5 млн. (418 хил. кв. м) през 2007 г., сочат данни на Knight Frank.

От компанията очакват търсенето от страна на банките да продължава да расте през следващите три години, но предупреждават, че секторът е все още под знака на ограниченията от страна на правителствените регулации.

Възстановяването на търсенето, наред с ограниченото развитие на нови площи, доведе до значително понижение на предлагането, казват от компанията. Обемът от площи на разположение се понижи до 18,3 млн. кв. фута от 23 млн. година по-рано.

Това доведе до ръст от 25% в наемите в Ситито до средно 55 паунда на кв. фут (над 592 паунда на кв. м). В Уест Енд повишението бе от 31% до 85 паунда на кв. фут (близо 915 паунда на кв. м). По прогнози на Knight Frank наемите в Ситито ще достигнат 71 паунда на кв. фут (764 паунда на кв. м) до края на 2014 г., което ще бъде исторически рекорд за пазара.

Редица специалисти предвиждат ръст в търсенето на площи от страна на европейски банки като Crédit Agricole, Société Générale и Deutsche Bank, както и от страна на финансови компании като Icap.

Централната банка на Англия също се очаква да се нуждае от нови площи, когато през 2012 г. към нея бъдат прехвърлени служители от британския финансов регулатор FSA.

Търсенето от технологичния, медийния и телеком (TMT) сектора също се възстанови на нивата отпреди кризата с 2,6 млн. кв. фута офиси, усвоени през 2010 г.

„Тези данни показват просто колко критичен е финансовият сектор за икономиката на Лондон”, коментира Джеймс Робъртс, директор проучвания „Търговски площи“ в Knight Frank.

“Дори и възстановяване в TMT сектора е отчасти свързано с финансовия сектор, тъй като най-голямата сделка в този сектор беше на Bloomberg, която нае нови 500 хил. кв. фута офиси”, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още