IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтеглянето на продавачите ограничи спада в цените на британските имоти

Новото предлагане на жилища в страната е паднало до най-ниските си нива от май 2009

09:52 | 18.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Изтеглянето на продавачите ограничи спада в цените на британските имоти

Резкият спад в броя на новите оферти за продан на жилище във Великобритания през декември успя да ограничи бързото поевтиняване на имотите в страната.

Това показаха последните данни на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти в страната (RICS), цитирани от Ройтерс.

От тях става ясно, че новото предлагане на жилища в страната е паднало до най-ниските си нива от май 2009 година, докогато финансовите пазари по целия свят бяха сковани от ипотечната криза в САЩ.

Броят на оценителите от института, които съобщават за спад в цените на жилищата през декември, е с 39 на сто по-голям в сравнение с броя на тези, които отчитат поскъпване. Отрицателният баланс е по-малък в сравнение с ноември, когато той бе с 44% по-голям в полза на поевтиняването на жилищата.

През октомври индексът на британския Кралски институт на лицензираните оценители за състоянието на жилищния пазар отбеляза най-ниската си стойност за последната година и половина от -49 пункта.

Подобрението на индекса през декември, който е важен ориентир за посоката, в която се движат цените на жилищата, се оказа по-голямо от очакванията на пазарни анализатори за повишение от -44 пункта до -43 пункта.

По-ограниченото предлагане намалява и дела на оценителите, които очакват спад в цените през идните три месеца. През декември те са с 29% повече в сравнение с 41% през ноември.

От института отчитат и повишение в броя на продажбите, като през декември на един оценител се падат 15,2 продажби средно в сравнение с 14,8 през ноември.

Темповете на спад на цените на британските имоти се забавят през декември, но това вероятно се дължи на традиционно по-слабата активност от страна на продавачите в седмиците около коледните празници.

Освен това състоянието на жилищния пазар в страната остава лошо, за което свидетелстват данните, че в дългосрочен план средният брой продажби на оценител е 27 в сравнение с 15,2 през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още