IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оскъдното предлагане вдигна цените на британските жилища

Поскъпването на жилищата през януари се дължи на намаляването на офертите за продан покрай празниците в края на годината

10:47 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Оскъдното предлагане вдигна цените на британските жилища

Намаляването на новите жилища, обявени за продан, повиши цените на британския жилищен пазар през януари, като ценовите нива се вдигат за първи път през последните три месеца. 

През декември продажните цени отчетоха рязък спад от 3% на месечна база, а през ноември потънаха с 3,2 на сто заради слабото търсене на пазара.

През януари обаче средната продажна цена на жилищен имот в Англия и Уелс се покачва с 0,3% спрямо декември, за което помага намалялото търсене. Това показа месечното проучване на оператора на най-големия сайт за недвижими имоти във Великобритания - Rightmove Plc.

Жилищата са поскъпнали с 0,4% през последните 12 месеца.

Данните на Rightmove се базират на допитване до малко над 46 хил. продавачи на жилища в страната, което покрива около 90% от активните оферти на пазара. Експертите на уебсайта за продажба на имоти посочиха през декември, че цените вероятно ще продължат да падат през 2011 г., като средният спад се очаква да бъде около 5%.

Поскъпването на жилищата през януари обаче може да се дължи на временен сезонен ефект, защото офертите за продан традиционно намаляват покрай празниците в края на годината. От Rightmove посочват още, че се наблюдават големи различия в ценовите нива в различните региони на страната.

След шестте поредни дена на ръст британската лира поевтинява с 0,2% срещу щатския долар днес, като към 10:40 ч. българско време една лира се търгува за 1,5846 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още