IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къщите в Америка стават все по-малки

Средната площ на построените през 2010 г. жилища в САЩ е с около 3% по-малка в сравнение с предходната година, тенденцията се очаква да продължи

11:44 | 14.01.11 г.
Къщите в Америка стават все по-малки

Любовта на американците към големите къщи продължава да отслабва – средната площ на новопостроените еднофамилни жилища в страната през миналата година е намаляла отново – тенденция, която се очаква да продължи няколко години, казват от Националната асоциация на жилищните строители по време на годишната си конференция, цитирани от Wall Street Journal.

Построените през 2010 г. жилища в САЩ са били със средна площ от 2377 кв. фута (близо 221 кв. метра), с около 3% по-малко в сравнение с предходната година. До 2015 г. много строителни компании очакват средната площ на жилищата да се свие до 2152 кв. фута (200 кв. м).

Това свиване на средната площ слага край на нарастване, продължило близо три десетилетия. Средната площ достигна пикова стойност от 2521 кв. фута (234 кв. м) през 2007 г., след което започна да намалява.

Над половината от строителните компании очакват да строят по-малки и по-евтини имоти през 2011 г. - ход, който им дава възможност да се конкурират с принудително отнетите от банките имоти, както и да привлекат купувачи, които не са в състояние да си позволят или не желаят огромни къщи.

Миналата година делът на жилищата с три или повече спални е бил 24%, без промяна спрямо предходната година, но все така по-малко от дела от 28% през 2008 г. Имотите с гаражи за три или повече автомобила се е свил до 17% от 20% през 2005 г.

Много от строителите прогнозират, че до 2015 г. големите стаи, предлагащи по-гъвкава жилищна площ, може да станат стандарт.

Не всички са съгласни, че е дошъл краят на ерата на големите къщи в Америка. От асоциацията посочват, че средната площ на жилищата, чието строителство е започнало през миналата година, е нараснала леко в южните щати. Онлайн проучване на Better Homes и списание Gardens пък разкрива, че около 40% от потребителите искат да увеличат общата жилищна площ на дома си при следващото си преместване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още