IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищната собственост във Великобритания на най-ниското си ниво от 20 години

В резултат на това се очаква бум на пазара на наеми в страната

15:47 | 10.01.11 г. 1
Жилищната собственост във Великобритания на най-ниското си ниво от 20 години

Постоянните заглавия за спад или ръст на жилищните цени на Острова прикриват две тенденции, които се очакват тази година – дългосрочен спад на нивото на жилищна собственост в страната и впоследствие бум на пазара на наеми, пише Guardian.

Делът на британците, който обитават собствени жилища, се е понижил миналата година до 68%, най-ниското ниво от две десетилетия и доста под пика от 71% през 2003 г. В резултат на това повече хора живеят под наем въпреки недостига на имоти под наем, заради който наемите са нараснали с до 20% през изминалата година.

„Мнозина се обърнаха към пазара на наеми, защото се опасяват от нови намаления на жилищните цени или не могат да получат финансиране за покупка“, казва Джереми Лийф от Кралския институт на лицензираните оценители (RICS). В последното проучване на института се цитира брокер от Съсекс, който посочва, че наемите са нараснали с 19% от миналата зима, а брокер от Кеймбриджшър посочва: „Наемите се покачиха с най-бързия си темп от много години.“

Междувременно много от анализаторите са на мнение, че пазарът на продажби в най-добрия случай стагнира и ще регистрира спад на цените още най-малко 12 месеца.

От консултантската компания CB Richard Ellis казват, че обемите на продажби през 2011 г. ще останат с 25% под дългосрочните си средни стойности с „умерено падащи цени“.

Повечето брокери са мнение, че пазарите с по-висок дял на заети в публичния сектор ще отчетат най-големи понижения на сделките и цените на имотите.

„Общият брой жилища за продажба растеше през цялата година и вече е с 44% над нивата отпреди една година. На брой 975 хил., той е доста близо до дългосрочната стойност от малко над 1 млн.“, казва Хенри Прайър, анализатор и собственик на сайта housingexpert.net. Въпреки че броят на офертите е голям, „броят жилищата, които реално се продават, е паднал с 11%“, допълва той.

Според данни на сайта за имоти www.zoopla.co.uk вече е по-скъпо да се наеме апартамент с две спални в 50-те най-големи британски градове, отколкото да се купи. Разликата, разбира се, е, че наемателите не трябва да търсят стандартните 20% за депозит, изисквани от ипотечните кредитори.

Дориан Гонсалвес от агенцията за имоти под наем Belvoir казва, че скорошните увеличения на наемите от 3% и повече на месец може да продължат, ако се увеличи търсенето от страна на неуспели купувачи на първи дом и от засегнатите от съкращенията на държавните разходи.

В други държави нивото на жилищна собственост също е намаляло - в САЩ то е паднало от 71% на 69%, а в Испания - от 92% на 82%, докато в Германия остава само 47%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mikewolf
преди 13 години
Е вече, тотално съм объркан!http://***.investor.bg/news/article/110446/122.htmlКога се обърна тенденцията от 03.01. до 10.01. са 7 дни. Календарни при това. Не знаех, че пазара на НИ е с такава бърза, направо светкавична бих казал ликвидност. Представяте ли си за 7 дни се обръща тенденицията.Е как да купя НИ сега?! То докато е времето на сделката и хоп от печалба може да съм на загуба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още