IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на ваканционни имоти в САЩ във възход

Силните продажби на ваканционни имоти са в рязък контраст с общия жилищен пазар в страната, който се очаква да се влоши през 2011 г.

13:04 | 10.01.11 г.
Пазарът на ваканционни имоти в САЩ във възход

Продажбите на имоти в много ваканционни дестинации в САЩ са скочили рязко през миналата година до невиждани след годините на бума нива благодарение на големи намаления на цените, покупки в брой и поскъпващите портейли от акции на купувачите, пише Wall Street Journal.

На остров Мърсър Айлънд в езерото Вашингтон продажбите на крайбрежни имоти са нараснали близо три пъти през 2010 г. в сравнение с предходната година, достигайки обемите от 2006 г. Продажбите в курортния град Хилтън Хед Айлънд, разположен върху едноименния остров в Южна Каролина, са се повишили с 14% през годината. В Палм Бийч във Флорида е отчетен годишен ръст от 40%, като обемите са сравними с пика от 2007 г. Данните са събрани от местни брокери.

„Пословичният влак най-после тръгна“, казва Нед Монел, брокер в Sotheby's International Realty в Палм Бийч. „Не сме виждали подобна енергия от дълго време. Купувачите усещат, че са стояли встрани достатъчно дълго.“

Въпросът е дали инерцията ще се запази. Силните продажби на ваканционни имоти са в рязък контраст с общия жилищен пазар в страната, който се очаква да се влоши през 2011 г.

Продажбите на съществуващи жилища през ноември нараснаха с 5,6% на годишна база, отчетоха от американската Национална асоциация на брокерите на имоти. Миналия месец индексът Case-Shiller за жилищните цени в 20 големи града в страната отчете спад за октомври, като повечето анализатори прогнозират още 5% до 10% спад през предстоящата година.

Данни за пазара на ваканционни имоти в САЩ не се следят редовно. Асоциацията на брокерите провежда годишна анкета сред членовете си, но резултатите за 2010 няма да излязат преди март.

Въпреки това пазарът на ваканционни имоти на базата на местните данни за продажбите изглежда се развива добре. Завръщането, обяснява икономистът на NAR Лорънс Юн, е подкрепено от ръста на капиталовия пазар и подобрящото се състояние на икономиката, които направиха заможните американци по-оптимистично настроени за бъдещето. „Това сочи също, че цените на някои пазари са паднали толкова много, че хората се надпреварват за тези имоти“, допълва Юн, като отбелязва, че търсенето е най-силно в районите, близки до стабилни трудови пазари.

Според данните на NAR всяка десета покупка на имот в САЩ през 2009 година е била на ваканционен дом. Макар и малък сегмент от общия пазар, ваканционните имоти често са скъпи. Едва четири къщи например са били продадени миналата година на остров Мадлин Айлънд в Уисконсин, но средната цена на жилищата на острова е два до три пъти по-висока от средната за окръга, казва местният брокер Ерик Коднер.

Продажбите на ваканционни имоти бележат ръст и в по-достъпните курорти в страната. На някои места дори се наблюдава ръст на цените. Продажбите в Кейп Код например са се повишили с близо 9% през 2010 спрямо 2009, докато цените са нараснали със 7%.

Въпреки това на повечето пазари, на които се регистрира подобряване на търсенето, няма повишение при цените. Според Анди Туисдейл, брокер в Хилтън Хед, е твърде рано да се празнува, след като цените са паднали с близо една трета през последните пет години. „Хората купуват в най-ниския сегмент на пазара. Финансирането е много трудно. Банките изискват 25% първоначална вноска и кристално чисто кредитно досие“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още