IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шеф на европейска компания за имоти заподозрян в Хърватска

Според Orco нейният изпълнителен директор е бил задържан без повод

14:48 | 06.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Шеф на европейска компания за имоти заподозрян в Хърватска

Изпълнителният директор на базирания в Люксембург инвестиционен фонд за имоти Orco Property Group Жан-Франсоа От е сред заподозрените в нанасяне на финансови щети на дъщерното дружество на компанията в Хърватска Suncani Hvar, съобщава държавната телевизия в страната.

Обвинения са отправени срещу шест души за нанасяне на финансови щети на обща стойност 16 млн. куни (2,85 млн. долара) на компанията за управление на хотели Suncani Hvar между 2005 и 2008 г. Сред заподозрените е и хърватски гражданин, бивш изпълнителен директор на компанията в страната, чието име не се споменава, пише Ройтерс.

Жан-Франсоа От е бил задържан за разпит от полицията, но впоследствие е бил освободен и е напуснал Хърватска.

От Orco, която развива редица проекти в различни страни в Централна Европа, са критикували хърватските власти за начина, по който са се отнесли с нейния изпълнителен директор, който е бил в Загреб по повод общо събрание на Suncani Hvar.

„Бордът на Orco смята за недопустимо, че г-н От е бил задържан в Хърватска без какъвто и да било мотив, оправдаващ такова поведение“, казват от компанията в официално изявление.

„Г-н От е бил в Хърватска като представител на мажоритарния акционер и никога не е действал в качество на оперативен служител за която и да било хърватска компания.“

Хърватската държава, която има миноритарен дял в Suncani Hvar, от известно време има пререкания с Orco по отношение на финансите на компанията. От приватизационния фонд на страната твърдят, че Orco не е изпълнил ангажимента си за модернизиране на компанията. От Orco пък твърдят, че нейният хърватски партньор, фондът за приватизация HFP, не спазва договорните взаимоотношения.

Двете страни все още не са достигнали до споразумение относно конфликта, уточнява изданието.

От HFP, който притежава 30% от Suncani Hvar, са заявили намерение да поискат независима експертна оценка за финансовото състояние на хърватската компания, която в момента работи на загуба.

Хърватска, която води интензивни преговори за членство в ЕС, през последните 18 месеца засили борбата против корупцията и бизнес престъпността – едно от основните изисквания на Брюксел.

Няколко високопоставени лица, включително бившият премиер Иво Санадер и няколко топ мениджъри на публични компании, станаха обект на разследване на специални части за борба против корупцията.

Orco Property Group има проекти в 15 страни в региона и в момента управлява активи на обща стойност от 2,2 млрд. евро. Тя е листната на борсите Euronext в Париж, както и на борсите в Прага, Варшава и Будапеща. През годините на бума компанията разгърна мащабна инвестиционна политика в Централна и Източна Европа, като бе заявила интерес и към пазара в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още