IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Хонконг падат след мерките за охлаждане на пазара

Сделките с имоти са намалели с 24% досега през декември в сравнение с ноември

14:40 | 30.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на жилища в Хонконг падат след мерките за охлаждане на пазара

Продажбите на жилища на масовия пазар в Хонконг се понижиха с 24% на месечна основа досега този месец, вследствие на правителствените мерки за охлаждане на прегрелия пазар на имоти, пише Ройтерс, цитирайки South China Morning Post.

Броят на сделките с апартаменти с цени до 2 млн. хонконгски долара (256 хил. долара) този месец са 3074, което е близо с една четвърт по-малко в сравнение с миналия месец, сочи доклад, на който изданието се позовава.

Продажбите на имоти ново строителство са отчели спад до най-ниското си ниво за последните 27 месеца, едва с 27 продажби.

Въпреки това в горния ценови сегмент продажбите са останали стабилни, като сделките с имоти на стойност над 10 млн. хонконгски долара са се покачили с 28% до 3617 досега през годината.

Цените на жилищата в Хонконг отчитаха силни ръстове през последните години поради търсенето от страна на заможни китайци и ниските ипотечни нива. Страната следва валутната политика на САЩ, тъй като валутата й е прикрепена към щатския долар.

Ръстът на жилищните цени тази година е 20% след покачване с една трета миналата година, което накара МВФ да посъветва правителството да въведе по-ефективни мерки за ограничение на цените.

През ноември Хонконг обяви най-строгите мерки досега през годината, като въведе допълнителен данък от до 15% за апартаменти, продадени в рамките на шест месеца след покупката. Наред с това страната затегна и изискванията за ипотечно финансиране.

Хонконг, Китай и някои други азиатски държави като Сингапур и Индия са изправени пред опасността от балони в няколко инвестиционни категории и особено в сектора на имотите поради силния икономически ръст и евтините капитали, които влизат от Запада, стимулирани от либералните валутни политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още