IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемните имоти излизат на британския пазар

Консултанти отчитат повишен брой запитвания от страна на собственици на имоти в затруднено положение

08:16 | 29.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Проблемните имоти излизат на британския пазар

На пазара на имоти във Великобритания се забелязва значителен брой запитвания от страна на продавачи на проблемни активи, тъй като собствениците са изправени пред растяща цена на живот и потенциално повишени вноски по кредитите поради ръст на лихвените нива, сочи нов доклад.

Броят на тези запитвания се покачи със 7% през третото тримесечие на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009 г. в условията на продължаващ ипотечен глад, сочи индексът за проблемните имоти на британската компания за имоти PPR Estates.

От компанията прогнозират, че запитванията ще достигнат рекордни нива в края на годината и през първите две тримесечия на 2011 г.

Последните данни сочат, че редица ключови тенденции продължават да оказват влияние върху пазара. Сред тях са продължаващата затруднена ситуация за продавачите да намират купувачи, които разполагат с необходимото финансиране и могат да отправят сериозни оферти за покупка. Фактът, че лихвените нива все още са рекордно ниски, е единственият спасителен фактор, без който множество собственици на имоти щяха да се борят с просрочия по вноските и опасност от отнемане на имота.

Пълният ефект от ограниченията в публичните разходи се очаква да се усети през 2011 г. и вероятно ще доведе до ръст в безработицата и още повече корпоративни фалити. От компанията смятат, че това вероятно ще има сериозен ефект върху и без това падащите ценови нива.

Според нея цените на жилищата може да отчетат още понижение между 10 и 20% в реални измерения през 2011 г.

„Данните разкриват реалните измерения на промяната в нагласите около цялостния жилищен пазар и общата икономика от есента“, коментира Ник Хопкинсън, директор на PPR Estates.

„В началото на 2010 г. имаше предпазлив оптимизъм, че най-лошото може да е преминало, предвид покачването на жилищните цени поради липсата на предлагане, индикациите от банките, че имат пари за кредитиране отново, спада на броя на собствениците и понижението на корпоративните ликвидации и безработицата“, коментира той.

„Сега се озоваваме в коренно различна ситуация, в която жилищният пазар отново замръзва със скоростта на писта на британско летище. Какъвто и да било ценови ръст на пазара от началото на годината сега беше изцяло заличен“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Нищо добро не чака Англия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още