IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотеките в Испания с най-голям спад от април 2009

Ипотечното кредитиране в Испания отчита 24% годишен спад по брой ипотеки и 33% - по обем на отпуснатите кредити през октомври

17:40 | 27.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ипотеките в Испания с най-голям спад от април 2009

Броят на новоотпуснатите ипотечни кредити за испанските домакинства през октомври отчете най-големия спад от 2009 г. насам, тъй като търсенето намаля преди изтичането на данъчни облекчения в полза на кредитополучателите, пише Bloomberg.

Броят на жилищните ипотеки се е понижил с 24% в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на Националния статистически институт на страната.

Офертните цени на съществуващите жилища в Испания са се понижили с 5,7% през 2010 г., сочи информация на испанския сайт за имоти Idealista.com.

Понижението в ипотеките съвпада със спад на продажбите на жилища, които през октомври паднаха с около 18% в сравнение с година по-рано, до най-ниското ниво в статистиката.

Испанските банки, които имат „проблемна експозиция“ към сектора на строителството и имотите на стойност 181 млрд. евро, разчитат на възстановяване на търсенето, което да им помогне да изчистят инвентара от отнети имоти.

„Нито една от тези данни няма да е добра новина за всички онези, които очакват началото на края на краха на испанските имоти“, казва Марк Стъклин, директор на сайта за информация от жилищния пазар Spanish Property Insight.

Всъщност трябва да се запитаме дали дори не е края на началото, добавя той.

Продажбите на жилища бяха отчели повишение през първите осем месеца на годината преди да изтече крайния срок в края на годината за използване на данъчно облекчение, достигащо до 1352 евро на година, пише изданието.

Ипотечното кредитиране по отношение на обем отпуснат капитал се понижи с 33% в сравнение с преди година, което е най-големият спад от октомври 2009 г. насам, сочат данни на статистическия институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Всеки рано или късно си плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още