IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските жилища поевтиняват за шести пореден месец

Цените в Англия и Уелс са паднали с 1,6% за година, очакват 2% спад през 2011 г.

16:40 | 27.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Британските жилища поевтиняват за шести пореден месец

Цените на жилищните имоти в Англия и Уелс се понижиха за шести пореден месец през декември и сега са с 1,6% по-ниски в сравнение с година по-рано, сочи индекс, публикуван днес.

Данни на компанията за имоти Hometrack, базирани на информация на брокери за продажните цени на различните видове имоти в страната, сочат, че цените на Острова са се понижили с 0,4% спрямо ноември.

Въпреки че спадът е наполовина от този, отбелязан през ноември, той показва, че 71% от включените региони са отчели понижение през 2010 г.

От компанията очакват, че цените ще се понижат с още 2% през 2011 г. - прогноза, която съвпада с тази на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Данните на Hometrack не взимат предвид сезонни фактори, влияещи върху пазара на имоти, но съответстват на други проучвания, които показват, че мащабните ограничения на публичните разходи и несигурното икономическо възстановяване ще засегнат сериозно доверието в сектора.

„Слабото търсене и падащото предлагане ще бъдат определящите фактори на пазара“, се казва в доклада. „Липсата на ипотечно финансиране и влошаващото се доверие на потребителите са тенденции, които ще продължат и през 2011 г.“

Според проучването през 2010 г. предлагането на жилища в страната е нараснало с 24%, докато търсенето е паднало със 7%. Средният период за продажба на имоти през декември е бил 10 седмици – най-дългият от април 2009 г. насам.

„Спадът е до голяма степен сезонен, но мащабът на понижението бе утежнен от по-слабото потребителско доверие. Това всичко е в период, в който очакванията са, че жилищните цени ще падат още повече“, добавят от компанията.

Докладът подчертава също така, че продължаващото понижение на предлагането на жилища за продан изглежда неизбежно през идните месеци, тъй като продавачите намаляват офертните цени или изцяло се оттеглят от пазара. Това се очаква да играе ролята на фактор, подкрепящ ценовите нива, през втората половина на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
2012 наближава. Тогава цената на кв. м. ще е 0 цента. На кой му е притрябвал имот на дъното на океана. Звездите ми го говорят :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още