IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Черна гора остава активен

Обръщане на низходящия тренд и процеси на стабилизация в цените на жилищата в Черна гора забелязват консултанти

13:37 | 27.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищният пазар в Черна гора остава активен

Секторът на жилищните имоти в Черна гора остава най-активният сегмент на пазара на имоти в страната, сочи нов доклад.

Тази година правителството на страната стартира програма за подпомагане на жилищния пазар, която цели да окаже съдействие за завършването на някои конкретни проекти, както и да осигури достъпни жилища за потребителите.

Проектът се осъществява с подкрепата на Council of Europe Development Bank (CEB).

Жилищните цени в столицата Подгорица са в постоянен спад от 2007 г. насам. Въпреки това данни на Централната банка на Черна гора сочат, че през второто тримесечие цените са отчели ръст от 6% спрямо края на първото. Така те са достигнали средно 1196 евро на кв. м.

Цените в града като цяло остават стабилни, което е засвидетелствано от висококачествени проекти в престижни квартали, които поддържат нива от 2500 евро на кв. м, показват данни от доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

По черногорското крайбержие също има редица проекти, които са в процес на изграждане.

Динамичният пазар привлича интереса на множество черногорски и международни инвеститори. По-рано тази година базираната в Швейцария египетска компания Orascom Development Holding обяви планове за изграждане на мащабен мултифункционален комплекс на полуостров Лущица.

По данни на Ройтерс проектът ще заема площ от 6,8 млн. кв. м и ще включва пристанище, търговска и административна част, 2350 апартамента, голф игрище, хотели и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още