IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мерките за охлаждане на пазарите на имоти в Азия не пречат на атрактивността им

Азиатските пазари предлагат по-голяма дългосрочна сигурност в сравнение с Европа и САЩ, смятат специалисти

11:33 | 27.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мерките за охлаждане на пазарите на имоти в Азия не пречат на атрактивността им

Азиатските парвителства наложиха редица мерки, целящи да попречат на пазарите им на имоти да се повишат прекалено бързо. Въпреки това регионът все още предлага на инвеститорите едни от най-перспективните имоти в света, смятат експерти.

На много от пазарите в Азия цените на имотите се повишиха двойно през последните две години. Затова след различни мерки за охлаждане на пазарите, особено в Китай и Хонконг, това е почти неизбежно да се случи догодина.

Въпреки това ценовият ръст се очаква да се възстанови, подкрепян от традиционните за азиатския пазар фактори за инвеститорите в имоти: завиден икономически ръст, стабилно покачване на валутите и не на последно място активните процеси на урбанизация в няколко страни. Анализатори смятат, че цените на континента ще се покачат с между 5 и 10% през 2012 г., пише PropertyWire.

Все още не се забелязват признаци на забавяне на притока на капитали към азиатските пазари на имоти. Точно обратното – инвестициите се ускоряват. Отчасти това се дължи на повишения инвестиционен интерес към региона като цяло, тъй като инвеститорите обръщат гръб на несигурността на развитите пазари и се насочват към възможностите за доходност на бързорасящите пазари в Азия.

През първите три тримесечия на 2010 г. директните инвестиции в имоти в Азия бяха на стойност 46 млрд. долара, което е двойно повече от обема през същия период на 2009 г., сочат данни на CB Richard Ellis (CBRE).

Само за третото тримесечие инвестициите се повишиха с 53% в сравнение с второто, което е в остър контраст с Европа, където те паднаха с 6%. Около 17% от общия обем инвестиции в Азия бяха осъществени от инвеститори извън региона, което е с 14% повече от предходното тримесечие.

Прогнозите са, че инвестициите за 2010 г. ще надхвърлят 60 млрд. долара, което е значителен ръст в сравнение с обема от 37,8 млрд. долара за 2009 г.

Въпреки това инвестиционният климат през 2011 г. изглежда по-малко сигурен, предвид усилията на регулаторите да предотвратят формирането на балон на пазара. Това обаче не пречи на дългосрочната атрактивност на азиатските пазари, които изглеждат по-малко несигурни в сравнение със САЩ и Европа, пише изданието. Този факт се очаква да подкрепи пазара и да продължава да поддържа интереса на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още