IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Е. Орашъков: През 2011 г. ще обработим с 20% повече земя

От Серес АД възнамеряват да създадат съоръжения за напояване на част от царевицата си, а най-печелившата им култура за 2010 г. е слънчогледът

11:01 | 28.12.10 г.
<p>Евгений Орашъков. Снимка: Личен архив</p>

Евгений Орашъков. Снимка: Личен архив

Евгений Орашъков е завършил „Счетоводство и контрол” в СА „Д. А. Ценов”. В Серес АД работи като финансов директор от 2006 г. От началото на 2009 г. е изпълнителен директор.

- Г-н Орашъков, колко земя има Серес, колко обработва, какъв процент от земята, която обработва, е собствена в реални и какъв в идеални граници?

В момента Серес АД притежава 213 хиляди декара земеделска земя и през земеделската 2010/11 ще обработва 123 хиляди декара. Над половината от обработваемата земя е собствена, като по-малка част от нея попада във физически обработваните от нас блокове. С цел увеличаване на концентрацията и консолидацията на собствените земи в обработваните от нас региони купуваме, наемаме и заменяме земя в тях.

- Купувахте ли земя през 2010 г., продавахте ли и заменяхте ли и ако да, колко?

През 2010 година дружеството е продало над 7 хиляди декара земеделска земя и е извършило замени за земеделската 2009/10 на около 18 хиляди декара. Целта на посочените сделки е оптимизиране и концентриране на портфейла от земя. Започнахме годината с около 850 землища, като в края на земеделската година ги намалихме със 110. Заменяме в региони, в които имаме малка концентрация – Търговище, Шумен, определени общини в Русе и придобиваме земи в региони с по-висока концентрация. За мен ще има естествен процес на концентрация на портфейлите на големите собственици на земя, който ще доведе до оптимизиране броя на землищата, намаляване на разходите за управление и увеличаване на събираемостта на рентите. Концентрацията на земята ще доведе до премия между продажната цена на концентрирана и разпокъсана земя.

- Планирате ли ново увеличение на капитала и какви са целите ви за размер на притежаваната и обработваната земя?

Към настоящия момент сме се съсредоточили върху концентрацията и консолидацията на земи в обработваните от нас землища, но ако акционерите ни преценят, бихме могли да настроим стратегията си към експанзия. В момента купуваме основно в землища, в които обработваме. Относно обработваната земя - ръстът, който постигнахме за 2010/2011, е 20% – увеличихме обработваните земи от 103 хиляди на 123 хиляди декара. За стопанската 2011/2012 г. също предвиждаме увеличение на обработваната от нас земя с около 20%. През следващите години при увеличението на обработваната земя ще търсим разумен баланс между печалба и ръст.

- Каква част от земята ви се обработва неправомерно?

Отдадени на трети лица и обработваните от нас земи са 89% от собствените земи на Серес. Очаквам още между 3 и 6% от земята да се окаже, че се обработва неправомерно от лица, които нямат сключени договори за аренда или наем с нас. Серес е член на Българската Асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) и всички нейни членове имат проблеми с неправомерното ползване от трети лица без сключени договори за наем/аренда.

Членовете на БАСЗЗ изпратихме информация за собствените си земи, които не са отдадени с договори за аренда до Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие” с искане да ни се предостави информация за нашите собствени имоти - кой е подал заявление за подпомагане за тях и ги е идентифицирал по СЕПП (схемата за единно плащане на площ). Тази информация ще помогне много, за да се уредят отношенията между собственика и ползвателя, защото ние ще сключим договор за наем с арендатора, който обработва точно нашите парцели, и няма да се налага последваща замяна на имоти за ползване с другите ползватели в землището. Смятам, че неправомерното обработване на земята не трябва да се насърчава със заобикаляне на закона – от това никой не печели.

- Реализирахте ли вече реколтата от пшеница и слънчоглед и очаквате ли печалба за 2010 г. след консолидираната загуба от 3 млн. лв. за 2009 г.?

Реализирахме цялата произведена през тази година земеделска продукция и дейността на дружеството е на печалба през 2010. През земеделската 2008/09 година увеличихме над 5 пъти обработваната от нас земя до 100 хиляди декара. Консолидираната загуба е резултат от значителния ръст на обработваната земя, изискваща по-скъпи първоначални обработки, както и ускорената амортизация, която прилагаме за новозакупените машини.

- По колко кг добив от пшеница и колко от слънчоглед реализирахте?

Добивите, които реализирахме през 2010, са над средните за страната. Една от основните цели на земеделската ни дейност е нарастване на добивите от отглежданите култури всяка година, чрез по-добър сеитбооборот, операции и използвани материали.

- Какъв процент ще заемат различните култури в площите, които ще обработвате през 2010-2011 г. и каква е разликата спрямо предходната стопанска година? Защо ще увеличите площите с едни култури за сметка на други?

През 2010/11 около 25% от земите са засети с рапица, 50% с пшеница и останалите очаквам да засеем със слънчоглед и царевица през пролетната кампания. Решихме да спрем отглеждането на ечемик поради по-ниската му изкупна цена.

- Коя е най-печелившата ви култура (на декар) през 2010 г. и какви са очакванията ви за следващата година?

За изминалата година най-печелившата ни култура е слънчоглед. Очакванията ми, базирани на сегашните цени, са отново да е слънчогледът. Според мен изкупните цени през 2011 година ще са по-високи от тези през предходната година (жътва 2009), но по-ниски от цените, при които се реализира реколтата през тази година.

- Според различни изявления арендаторите печелят по 50 лв. на декар, особено през успешната 2010 г., при вас постигате ли такива резултати?

За тази година печалбата, реализирана от нас на декар, е по-ниска от посочената сума.

- Колко персонал работи в Серес и има ли необходимите кадри в регион като Северозападния?

Персоналът, зает пряко със земеделието, е около 60 души. Нямаме проблем с намирането на кадри за работа в Северозападния регион. Голяма част от персонала ни работи за нас повече от 2-3 години и смятам, че имаме име на един от коректните работодатели в област Монтана. В същия регион инвестирахме тази година и в създаването на складова база, като създадохме и нови работни места.

- Осъществявате ли износ на пшеница по Дунав, реализирате ли напояване на царевицата си?

Направихме износ по Дунав с баржи тази година за пръв път. Имаме желание да напояваме част от царевицата, която ще отглеждаме тази година, като тестови проект. За съжаление, голяма част от инфраструктурата за напояване, изградена преди 1989 г., е разрушена и в момента трябва да се започне от нулата. Разпокъсаната собственост на земята е друга пречка за инвестиция в такъв проект. След като не си собственик и не си сигурен, че ще продължиш да обработваш земята за по-дълъг период от време, няма как да се оправдае една значителна инвестиция в съоръжения за напояване.

- Има ли бъдеще комасацията на земята у нас и какво правите по въпроса?

Земята в България е с една от най-разпокъсаната собственост в Източна Европа - средният размер на един имот е 6-7 дка. На 10.06.2010 г. БАСЗЗ подписа меморандум с Министерството на земеделието и храните и браншови организации на земеделски производители за реформа в българското земеделие. Една от целите на меморандума е изготвяне на закон за комасацията. Комасацията ще доведе до намаляване на разходите по обработване на земя, възможности за дългосрочно планиране на дейността, повече сигурност и инвестиции в модерно земеделие. През 2011 година трябва да се обърне повече внимание на проблемите в поземлените отношения – раздробяването и неправомерното ползване на земеделска земя, да се изготви закон за комасацията.

- Как бихте обобщили 2010 г. в агросектора и какви са очакванията за 2011 г.?

Въпреки проблемите, породени от природни стихии, смея да твърдя, че за немалка част от българските земеделци 2010 година бе успешна, най-вече откъм цени на реализираната продукция, вследствие на кризата със зърно в Черноморския басейн. За 2011 г. все още е рано да се дават прогнози, но се надяваме реколтата да е по-добра от миналогодишната.

Свързани компании:

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още