IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продължава подобрението в търсенето на жилищния пазар в Белград

Към края на септември цените в горния сегмент в Белград достигат 3200 евро на кв. м, а тези в средния – 2300 евро на кв. м

11:56 | 23.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продължава подобрението в търсенето на жилищния пазар в Белград

Третото тримесечие на настоящата година донесе последващо подобрение в нивата на търсене както във високия, така и в средния ценови сегмент на жилищния пазар в Белград, сочи нов доклад.

Тъй като цените на жилищните имоти зависят главно от атрактивността на локацията, качеството на довършителните работи и общото състояние на имота, офертните цени на проектите в горния ценови сегмент през третото тримесечие останаха като цяло непроменени в сравнение с второто, сочи докладът.

Към края на периода цените в горния сегмент варират между 2700 и 3200 евро на кв. м, а тези в средния – между 1800 и 2300 евро на кв. м с ДДС, сочат данни на консултантската компания CB Richard Ellis, Inc. (CBRE).

По данни на компанията от първото тримесечие на 2010 г. цените достигат до 3500 евро на кв. м в горния сегмент и до 2500 евро в средния.

Въпреки това нивата, на които се сключват сделки, са по-ниски от горепосочените, тъй като собствениците са склонни на известни отстъпки.

Отчетеното през първото полугодие на 2010 г. повишение на търсенето на наемния пазар продължи и през третото тримесечие. Въпреки че 2009 г. отбеляза спад на наемните нива с около 20%, тази година наемите донякъде се стабилизираха. В момента те са на нива между 8 и 13 евро на кв. м на месец, в зависимост от локацията и качеството на имота.

В началото на годината сръбското правителство прие постановление за субсидиране и изграждане на евтини апартаменти в редица региони в страната. През октомври бе предвидено да започне подготовката по строителството на първия евтин жилищен комплекс в Белград. Плановете предвиждат изграждането на 4578 апартамента в белградския район Вождовац. Максималната цена на кв. м за тези имоти ще бъде 1290 евро на кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още