IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечните заеми на Острова остават силно ограничени

Ниската активност на купувачите дърпа цените на жилищата във Великобритания надолу, като се прогнозира спад от около 10% под пиковите нива от тази година

16:21 | 20.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ипотечните заеми на Острова остават силно ограничени

Ипотечното кредитиране във Великобритания продължи да се свива през ноември, като броят на новите заеми за покупката на жилище неочаквано се понижи.

Причината за това според анализатори се крие до голяма степен в ограниченото търсене на пазара на имоти и на намаляването на активността на купувачите в края на годината, пише DailyMail.

Данни на Английската централна банка показаха, че 45 хил. ипотеки за покупка на жилище са били одобрени от големите британски банки през ноември, което е с 26% по-малко спрямо миналата година.

Според анализатори спадът в кредитирането всъщност е изкривен, защото в края на миналата година е имало изкуствено завишена активност на пазара на имоти заради изтичането на данъчните облекчения, отпуснати от британското правителство.

Броят на новите ипотечни кредити е малко по-голям в сравнение с одобрените през октомври и септември 47 хил. заема. Според анализатори в IHS Global Insight цените на жилищата във Великобритания може да се понижат с около 10% под пиковите нива от 2010 г. заради ниската активност на пазара.

„Като се има предвид, че цените на жилищата вече са паднали с около 3% от пика си за тази година вярваме, че цените на жилищата ще спаднат с още 7% през 2011 година“, посочват от IHS Global Insight.

Критични за развитието на цените на жилищата през следващите месеци ще са броят на новите имоти за продан на пазара, наличността на ипотечното кредитиране и начинът, по който държавните икономии се отразяват на икономиката и пазара на труда.

Междувременно стана ясно, че общото ипотечно кредитиране в страната е нараснало с 11,1 млрд. паунда през ноември, което е най-малкото увеличение за ноември през последните десет години. Това е и с 5% по-малко в сравнение с октомври, по данни на Съвета на ипотечните кредитори в страната.

Това е петият пореден месец, през който кредитирането отбелязва най-ниското си темпо на ръст за същия месец през последните десет години, посочват още от Съвета на ипотечните кредитори във Великобритания.

Освен това новото кредитиране през ноември е и с 10% по-малко спрямо ноември 2009 г.

Тенденциите в ипотечното кредитиране са водещ индикатор за жилищния пазар, а оттам и за икономиката, тъй като нарастването на ипотечните заеми води до по-голяма активност в строителния и жилищния сектор, а оттам и в поддържащите ги отрасли на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още