IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в наемите на търговски площи в София на фона на стабилизация в Европа

За 2011 г. на пазара в София не се очакват нови модерни търговски площи

12:26 | 16.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Спад в наемите на търговски площи в София на фона на стабилизация в Европа

Процесите на стабилизация в сегмента на търговските площи в Европа все още не са достигнали до пазара в София, сочи нов доклад.

Докато предпазливият оптимизъм започва да се завръща в сектора на търговските площи в Европа, българската столица е един от пазарите, за които все още се очаква спад в наемите на първокласните площи през следващите 12 месеца.

По данни на Colliers International от края на септември 2010 г. наемите на първокласните обекти на търговските улици в София са средно 72 евро на кв. м на месец. Нивата в търговските центрове са 39 евро.

Стабилизация се предвижда за доходността от търговски площи в София, която в момента е около 8,5%. За 2011 г. не се очаква на пазара да излязат нови модерни търговски площи.

По-положителни са данните за пазара в Европа, Близкия Изток и Африка като цяло. След няколко години, изпълнени с предизвикателства, предпазливият оптимизъм в сектора на търговските площи се завръща, смятат консултанти.

”Международният пазар на търговски площи се характеризира с по-малко ново предлагане в сравнение с предходни години, но с по-голямо качество на проектите”, споделя Иглика Йорданова, мениджър отдел „Търговски площи" в Colliers International след участието си на годишното изложение за търговски имоти MAPIC, проведено в Кан, Франция.

”Сега предприемачите гледат по-реалистично върху възможностите на пазара и представят стойностни проекти. От друга страна, наемателите са едновременно внимателни и избирателни при наемането на търговски площи. Паралелно с това, те запазват плановете си за разширяване на нови пазари, тъй като смятат, че в момента условията за експанзия са много добри”, добавя тя.

Актуалните наемни нива на търговски площи в Европа, публикувани от Colliers International, потвърждават, че оптимизмът се завръща в търговския сектор. Наемите на централните улици и в търговските центрове на повечето пазари се очаква да се стабилизират или да отбележат ръст през следващите 12 месеца. Това е ясен знак, че повишеното търсене на такива площи в някои държави ще доведе до ръст на наемните нива.

В Европа, Близкия изток и Африка се открояват три столици, които отчитат по-силен интерес от страна на наематели и предприемачи. Това са Кайро, Истанбул и Киев, като и трите града се характеризират със значителен брой големи търговски центрове в процес на изграждане. Това отразява факта, че предлагането на модерни търговски площи в тези пазари все още не е достатъчно развито, сравнено с търсенето. През 2011 г. се очакват нови 763 хил. кв. м търговски площи в Истанбул, а в Киев – 287 хил. кв. м.

Сегашните месечни наемни нива за първокласни търговски площи с големина от порядъка на 100 – 150 кв. м в Истанбул възлизат на 184 евро на кв. м на месец, докато в Киев те са 120 евро на кв. м за месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Пак реклама...колко са ниски наемите в наще "молове"...магазините са пред фелит, ще се обедите сами като започнат да затварят след нова година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още