IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчитат растящо търсене на малки апартаменти в ЦИЕ

Такъв тип жилища се строят и продават за по-кратък период, което предоставя повече гъвкавост на предприемачите

12:09 | 10.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Отчитат растящо търсене на малки апартаменти в ЦИЕ

Растящ интерес към покупка на маломерни апартаменти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които са достъпни за все по-голям дял от населението, отчитат инвеститори.

По данни на компанията за имоти Engel East Europe, която развива редица жилищни проекти в региона, през последните 12 месеца се наблюдава „бавна, но сигурна позитивна промяна на пазарите на имоти в Източна Европа“.

Търсенето на по-малки апартаменти създава нужда от различен подход към развитието на жилищни проекти, който предвижда изграждането на такъв тип единици, които могат да бъдат построени и продадени за по-кратък период.

Въпреки че тази промяна води общо до по-ниски нива на приходи и печалба, това се компенсира от по-краткия период, който се изисква от проекта до реализацията и плащането.

Предвид тези обстоятелства компанията също е започнала да адаптира своя продукт към настоящото търсене и е насочила фокуса на голяма част от дейността си към тези пазарни тенденции. По тази причина на компанията са необходими по-малко финансови ресурси, за да управлява оперативната си дейност, което й дава по-голяма възможност да увеличи производствения си капацитет при настоящите условия, обяснява изпълнителният директор на компанията Гад Равех в съобщение до акционерите.

Кредитирането на строителни проекти през последната година остана затруднено, въпреки че в някои случаи кредитните институции започнаха да предоставят финансиране отново.

Виждаме признаци, че финансовите институции се връщат към своя основен бизнес – предоставянето на финансиране. Това обаче става много предпазливо, като кредиторите не „отпускат пари на компаниите, а на хората, които управляват тези компании“, уточняват от Engel.

„Тази предпазлива среда на финансиране доведе до големи (бюджетни) ограничения и спестявания в нашите дейности, които се опитваме да балансираме, като използваме нашите съществуващи финанси и ограничаваме заемите“, коментират от компанията.

Наскоро Engel обяви, че е започнала процедура по ликвидация на четири български дружества като част от своята програма да концентрира операциите си върху развитите пазари в ЦИЕ – Полша, Чехия и Унгария и да ограничи тези у нас и в Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
varna
преди 13 години
В България търсенето на малки апартаменти винаги е превишавало търсенето на големите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още