IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонските банкери ще инвестират $1,6 млрд. от бонусите си в жилища

Очаква се служителите от финансовия сектор да дадат със 17% по-малко от бонусите си за 2010 за покупка на имоти

10:56 | 10.12.10 г.
Лондонските банкери ще инвестират $1,6 млрд. от бонусите си в жилища

Лондонските банкери и други служители от финансовия сектор ще похарчат около 1 млрд. паунда (1,6 млрд. долара) от бонусите си за 2010 година за покупка на жилища в британската столица, със 17% по-малко от миналата година, изчисляват от Savills Plc.

Покупките може би няма да попречат на цените на луксозните имоти в Лондон да се понижат следващата година, въпреки че спадът надали ще надхвърли 1%, посочват още от Savills в съобщение, цитирано от Bloomberg.

Тази година цените са нараснали с около 2%, подкрепени отчасти от приблизително 1,2 млрд. паунда от бонуси за 2009 г., казват от агенцията за имоти.

Тазгодишните плащания няма да доведат до „измерим ценови ръст като в миналото“, посочва Йоланде Барнс, директор жилищни проучвания в базираната в Лондон компания. „По-скоро очакваме парите от бонусите да бъдат наливани в пазара за по-дълъг период от време.”

Хората, които получават бонуси, обикновено формират около половината от купувачите на жилищни имоти в Лондон на стойност над 1 млн. паунда, казват от Savills. Рекордните бонуси от 2006 и 2007, които по изчисления на британския Център за икономически и бизнес проучвания (CEBR) възлизат на по 11,5 млрд. паунда през всяка от годините, изпратиха цените на имотите в квартали като Челси, Белгрейвия и Кенсингтън на рекордно високи стойности.

От CEBR очакват бонусите на 300-те хил. служители в сектора на финансовите услуги в Лондон да възлязат на общо 7 млрд. паунда преди данъци през 2010, с 5% по-малко от 2009 г.

Компаниите намалиха бонусите, за да се справят по-добре с глобалната криза. Освен това разсрочват плащанията или предлагат акции заради промяна в регулациите. От април данъкът за доходи над 150 хил. паунда беше увеличен на 50% от 40%.

„Общата предпазливост и начинът на изплащане означават, че само част от бонусите ще бъдат инвестирани в имоти“, посочва Барнс. Затова жилищните продажби през второто тримесечие, когато обикновено се изплащат бонусите за предишната година, е малко вероятно да се увеличат, казва тя.

Въпреки че парите от бонуси за 2010, които ще бъдат инвестирани в имоти, са намалели, отложени плащания на бонуси от предишни години или парите от увеличени заплати също могат да идат за имоти, допълва Барнс.

Бонусите са по-слаб двигател за цените на луксозните жилища в централен Лондон от чуждестранните купувачи, които са изкушени от тези райони заради слабостта на паунда и ценовите понижения спрямо пика на пазара.

От Savills изчисляват, че 60% от покупките на първокласни имоти в центъра на града се правят от чужденци.

Конкуренцията за ограничен брой луксозни жилища за продажба задържа ценовия спад спрямо пика в рамките на 5%, казва Лиъм Бейли, директор жилищни проучвания в конкурентната агенция Knight Frank LLP. Броят на сделките през второто и третото тримесечие е с 30% по-нисък от сравнимите периоди на 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още