IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото търсене сваля цените на жилищата на Острова

Цените на жилищните имоти отчитат спад на годишна база през ноември за първи път за последните 12 месеца

11:09 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Слабото търсене сваля цените на жилищата на Острова

Цените на жилищата във Великобритания намаляха неочаквано с 0,1% на месечна база през ноември под влияние на ограниченото търсене в комбинация с по-големия брой на имотите за продан на пазара. 

Това показа ежемесечното проучване на пазара, провеждано от Halifax Bank of Scotland, което се базира на продажните цени на жилищата, купени с ипотечни кредити, отпуснати от банката.

Индексът на цените на жилищата на Halifax е най-дългогодишният показател за цените на имотите в страната, като датира от 1983 г. Той се понижава с 0,1% спрямо октомври, а в рамките на трите месеца от септември до ноември отчита спад от 2,1% на тримесечна база.

Средната продажна цена на жилище през ноември с 164 708 британски лири, което е с 0,7% по-малко от ценовите нива отпреди една година. Понижението на годишна база е първото за последните 12 месеца.

През октомври ценовите нива нараснаха с 1,8% за месеца и с 1,5% за годината.

Жилищата на Острова поскъпваха в продължение на седем поредни месеца от юни 2009 г. до януари тази година, подкрепени от по-ниските лихвени проценти по ипотечните заеми и правителствените стимули за икономиката.

През декември 2009 цените им отбелязаха първия си положителен ръст на годишна база от началото на 2008 г. След това ценовите нива започнаха да се колебаят въпреки ниските лихвени проценти по ипотечните заеми.

В резултат на това през ноември ценовите нива се намират с 2,4% под тези от края на 2009 г.

Британската лира поскъпва за втори ден срещу щатския долар, като към 11:05 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5778 долара. Преднината на британската валута възлиза на 0,1% за деня, а през последните шест месеца тя се е повишила с близо 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още