IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират възстановяване на второстепенните имоти през 2011

Ирландската дългова криза ще има ограничен ефект върху пазара на бизнес имоти в Европа, смятат специалисти

10:53 | 07.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират възстановяване на второстепенните имоти през 2011

Глобалният пазар на бизнес имоти се очаква да генерира висока възвръщаемост през следващите пет години, като възстановяването при първокласните активи вероятно ще се разпростре до пазара на второстепенните след средата на 2011 г., сочи доклад.

Перспективата за глобалната икономика все още се характеризира с рискове и несигурност, което означава, че повечето инвеститори остават предпазливи относно поемането на повече рискове, казват от ING Real Estate Investment Management, цитирани от Ройтерс.

“По-голямата част от възстановяването на цените се дължи на интереса на инвеститорите към първокласни активи, като към тях има голямо търсене, тъй като инвеститорите са все още предпазливи към риска”, коментира Тим Белман, глобален директор Проучвания в ING REIM.

Инвестиционните обеми при първокласните активи специално във Великобритания се очаква да нараснат значително през 2011 г., тъй като перспективата за наемния пазар се подобрява, а интересът на инвеститорите нараства.

“Търсенето на второстепенните имоти е много по-ниско, но една от тенденциите, които очаквам да се появят догодина с подобряването на икономиката и на имотите, е тази, че все повече инвестиционни мениджъри ще започнат да търсят второстепенни имоти за по-добра стойност”, смята Белман.

Разликата в доходността между първокласните и второстепенните имоти е около 350-400 базисни пункта и все още расте, казва той, като добавя, че този спред ще започне да се свива след средата на 2011 г.

Според ING бизнес имотите догодина ще отбележат силно представяне в някои региони в САЩ, на развитите европейски пазари, в Австралия и Китай. Според Белман инвеститорите ще отбягват презастроени пазари като Сеул и „страните в периферията на Европа“, пише Ройтерс.

Според Белман настоящата дългова криза в Европа, която доведе до спасителен пакет от 85 млрд. евро за Ирландия, вероятно ще има ограничен ефект върху общия процес на възстановяване на пазара на бизнес имоти на континента.

“Като цяло заразата при имотите от ирландската дългова криза вероятно ще бъде ограничена, въпреки че ирландските инвеститори потенциално може би ще се окажат един от евентуалните източници на сделки през следващата година”, казва той.

Според него тези инвеститори може да бъдат принудени да продават активи, за да предотвратят прехвърлянето на кредитите, за чието обезпечение са използвани техните имоти, към ирландската „лоша банка“ , обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още