IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища почти заличиха ръста си за тази година

Цената на типичен жилищен имот пада с 0,3% на месечна база до 163 398 британски лири през ноември

10:14 | 01.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на британските жилища почти заличиха ръста си за тази година

Цените на жилищата във Великобритания почти заличиха преднината си за тази година, след като темпа им на повишение на годишна база се забави до 0,4% през ноември заради слабата активност на пазара, показа месечното проучване на ипотечния кредитор Nationwide.

Спадът в продажните цени, който започна в началото на лятото, продължава през ноември, като цената на типичен жилищен имот пада с 0,3% на месечна база до 163 398 британски лири през ноември в сравнение с 164 381 паунда през октомври.

През октомври жилищата поевтиняха с 0,7% на месечна база, оставайки с 1,4% над нивата си отпреди 12 месеца. Индексът на цените на жилищата, изчисляван от Nationwide, е сред най-ранните показатели за тенденциите на пазара на имоти в страната.

Жилищният пазар във Великобритания стигна най-ниската си точка през март 2009 г., след което започна да се възстановява благодарение на мерките на Английската централната банка и правителството за насърчаване растежа на икономиката.

С изчерпването на техния ефект обаче пазарът загуби инерция и през септември изменението на цените на тримесечна база стана отрицателно за първи път от август 2009 г.

От Nationwide посочват, че в рамките на трите месеца до края на ноември жилищата са поевтинели с 1,3 на сто в сравнение със спад от 1,5% за трите месеца до края на октомври.

Индексът на Nationwide се базира на продажните цени на жилищата, закупени през миналия месец с ипотеки, отпуснати от Nationwide.

Британската лира поскъпва с 0,1% срещу долара днес, като към 10:10 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5573 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още