IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Апартаменти в София - търсене в центъра, сделки - извън него

След проучване на пазара клиентите са склонни да преразгледат приоритетите си поради значително по-ниските цени на имотите извън централните райони

10:42 | 29.11.10 г.
Апартаменти в София - търсене в центъра, сделки - извън него

В София най-много се търсят апартаменти в централните райони, но реално сключените сделки са в по-отдалечените райони с добра комуникативност, сочат наблюдения на Arco Real Estate.

От всички райони на града най-голям процент от купувачите се ориентират на първо място към централните - Лозенец, Иван Вазов, Оборище, съобщават от агенцията. Като причина за това те посочват локацията, предвид все по-натоварената столица и трудната достъпност на отдалечените квартали.

Прави впечатление обаче, че голям брой от реално сключените сделки за покупко-продажба са предимно в кварталите Люлин, Младост, Студентски град и Банишора, посочват още от компанията. Като причина за това те посочват, че след проучване на пазара клиентите са склонни да се преориентират към тези райони, преразглеждайки своите приоритети, поради значително по-ниските цени на имотите в съчетание с добра комуникативност.

Най-търсени в центъра са двустайни апартаменти на цена от 60 хил. до 75 хил. евро между 60 и 80 кв. м. Търсят се също и тристайни жилища между 80 и 100 кв. м на цена от 75 хил. до 100 хил. евро.

Предлаганите апартаменти в центъра на София варират между 800 и 1200 евро на кв. м в зависимост от качеството на имота и точното му местоположение (идеален или широк център), сочат данните на компанията.

Клиентите продължават да се ориентират предимно към вече готови апартаменти и наскоро завършени с Акт 16.

За източник на информацията Arco Real Estate ползва собствена база данни, отчитаща съотношението между всички постъпили търсения на клиенти в агенцията, оферти за продажба на жилища и реално сключените сделки.

Arco Real Estate е собственост на Arco Vara group, основана в Естония през 1992 г. Компанията има 17 офиса в 4 държави: Естония, Латвия, Украйна и България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още