IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските жилища продължават да поевтиняват заради свитото търсене

Средната цена за жилище на Острова е паднала с 0,8% спрямо октомври до 155 хил. паунда, а търсенето е най-слабо от близо две години

09:30 | 29.11.10 г.
Британските жилища продължават да поевтиняват заради свитото търсене

Цените на британските жилища се понижиха за пети месец през ноември, тъй като търсенето на имоти се сви до най-ниското си ниво от близо две години, отчетоха днес от Hometrack Ltd.

Средната цена за жилище на Острова е паднала с 0,8% спрямо октомври до 155 хил. паунда (242 900 паунда), сочат данните на базираната в Лондон компания за проучвания в сектора.

Търсенето на жилища, измерено чрез изменението на броя нови купувачи, които се регистрират в агенциите за имоти, е намаляло с 4,3%, което е най-големият спад от януари 2009 г.

Данните допълват свидетелствата за отслабващ пазар на имоти във Великобритания, след като по-рано този месец от Rightmove Plc отчетоха, че продавачите на жилищни имоти са свалили офертните цени през ноември най-силно от 2007 г. насам, а британските банки одобриха най-малкия брой ипотеки през октомври от 2009 г. Правителството обяви най-големите съкращения на бюджетни разходи от Втората световна война насам и се появиха опасения, че това може да попречи на възстановяването.

„Опасения за икономическата перспектива, породени от съкращенията на разходите в комбинация с широкоразпространените очаквания, че жилищните цени са на път да се понижат, са фактори за продължителната слабост на търсенето“, коментира Ричард Донъл, директор проучвания в Hometrack, в съобщение, цитирано от Bloomberg. “В краткосрочен план очакваме търсенето да остане слабо и това ще продължи да оказва низходящ натиск върху цените.”

Начело по спад на цените са Лондон и Уелс, както и югоизточната част на Англия и североизточните региони, като всички те отбелязват понижения от по 0,9%, сочат данните. Цените в Южна Англия, които постигнаха най-силното възстановяване след рецесията, са под най-голям натиск, посочват от компанията.

Средният престой на един имот на пазара, преди да бъде продаден, е нараснал през ноември до 9,8 седмици, което е най-продължителният период от май 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още