IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговата криза в Дубай: Една година по-късно

За град, който е свикнал с опияняващите висини на икономическия успех, Дубай се приземи тежко преди година

08:16 | 26.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дълговата криза в Дубай: Една година по-късно

За град, който е свикнал с опияняващите висини на икономическия успех, Дубай се приземи тежко през миналата година.

Огромните небостъргачи, които оформиха силуета на емирството, станаха и символ на неговия икономически възход, пише BBC в коментар за дълговата криза в Дубай преди година.

Но когато една от най-големите държавни компании – Dubai World, поиска да отложи изплащането на някои от задълженията си за шест месеца, това шокира финансовите пазари по целия свят и накара емирството да погледне на икономиката си по друг начин.

Зов за помощ

Бизнесът на Dubai World е мащабен – той включва едно от най-големите пристанища в света, промишлената зона на Дубай и амбициозна строителна компания, която създава изкуствени острови с формата на палми.

Това обаче е постигнато чрез натрупването на твърде много дългове. Когато компанията призова за финансова помощ през ноември 2009 г., те се изчисляват на 59 млрд. долара. От тях 26 млрд. долара се преструктурираха в последствие.

Проблемите на инвестиционната компания предизвикаха трус в икономиката на Дубай, която вече страдаше от негативите на световната финансова криза. По-голямата част от петролните резерви на ОАЕ са в съседното емирство Абу Даби, което кара Дубай да стимулира икономическия си растеж с мощни инвестиции в сектора на недвижимите имоти.

Цените на имотите се повишават силно и през 2008 г. стигат пиковите си нива, след което се понижават с до 50% заради икономическата криза. Много проекти са отменени, а хиляди хора остават без работа.

Изненадваща намеса

Правителството на Дубай първоначално се дистанцира от случващото се с една от водещите компании в Дубай с аргумента, че всеки бизнес трябва да отговаря за собствените си действия.

След три седмици съседното емирство Абу Даби се притече на помощ на Dubai World и отпусна 10 млрд. долара заем. Мнозина са изненадани от действията на Абу Даби и заинтригувани от мотивите, стоящи зад изненадващото решение.

В крайна сметка може би е била неизвестността за последиците от фалита на Dubai World.

Облекчение

С помощта на заема от Абу Даби недоверието на финансовите пазари отшумява, а икономиката на Дубай се стабилизира.

Dubai World представи плановете си за преструктуриране през март и за голямо облекчение на своите кредитори заяви, че ще възстанови в пълен размер заемите си през следващите пет до осем години.

Още дългове

Анализатори смятат, че проблемите на Dubai World са накарали правителството на Дубай да си припомни кои са истинските силни страни на икономиката и да се съсредоточи върху туризма и хотелите, както и върху ролята на града като логистичен и транспортен център.

Именно тези сектори се оказаха устойчивото място в икономиката на Дубай. Освен това прогнозите, че Абу Даби ще бъде новия Дубай и център на ОАЕ, досега са неоснователни.

Абу Даби със сигурност е във възход и неволите на Дубай са се превърнали в предимство за някои. Но цените на имотите в Дубай са по-ниски, отколкото в Абу Даби, и Дубай е все още с по-развита инфраструктура.

Притеснителна остава единствено голямата задлъжнялост на емирството, която е наследството от времената на икономически бум.

Голяма част от тези задължения трябва да се погасят през следващата година, като не е ясно дали и по какъв начин ще бъдат посрещнати те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още