IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подадоха съдебен иск за 1,2 млрд. евро срещу инвеститор в софийски мол

Инвеститорът Atrium Real Estate има замразен проект за мол в столичния квартал "Малинова долина"

16:22 | 25.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Подадоха съдебен иск за 1,2 млрд. евро срещу инвеститор в софийски мол

Съдебната схватка между инвестиционната компания Atrium Real Estate и нейния бивш собственик австрийската Meinl Bank ескалира тази седмица, след като банката обяви, че възнамерява да съди новото управление на Atrium за щети на стойност най-малко 1,2 млрд. евро.

У нас Atrium European Real Estate притежава терен от 131 хил. кв. м в столичния квартал "Малинова долина", върху който смяташе да изгради търговски център.

Австрийската банка, оглавявана от милиардера Юлиус Майнл V, обвинява мениджмънта на Atrium, както и нейните акционери компаниите Gazit-Globe и Citi Property Investors, че са нанесли щети на други инвеститори, като са отменили планове за издаване на акции в размер на 300 млн. евро през 2009 г. и като „преждевременно“ са конвертирали облигации в акции на компанията.

Новината идва няколко месеца след като Atrium от своя страна заведе иск към австрийската банка за 2 млрд. евро.

Сега от Atrium заявяват в официално прессъобщение, че искът на Meinl Bank е „изцяло неоснователен“.

„Компанията вярва, че това не е нищо повече от отчаян отговор на иска за 2 млрд. евро, който Atrium заведе срещу Юлиус Майнл V, Meinl Bank, Петер Винзиери и други съответници, както беше съобщено през август тази година“, казват от компанията.

Според Atrium искът на банката е насочен срещу две сделки, които са били разгледани и одобрени поотделно и които са одобрени от самата банка. Едната от тях е била одобрена писмено, а другата - с гласуване на 99,98% от акционерите на банката.

Според Bloomberg Meinl в момента притежава по-малко от 1% от капитала на Atrium.

Срещу Юлиус Майнл V в момента се води разследване, като миналата година той бе арестуван и след това освободен под гаранция за 100 млн. евро. Той бе обвинен в измама срещу Atrium, която преди това бе известна като Meinl European Land.

През август от Atrium коментираха за Investor.bg, че проектът за мол в София все още е част от портфолиото на компанията, но е бил замразен за неопределено време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още