IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор в молове у нас набра 15 млн. евро от полски инвеститори

Емисията е част от облигационна програма на компанията, според която тя ще набере до 75 млн. евро до 2016 г.

10:50 | 22.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститор в молове у нас набра 15 млн. евро от полски инвеститори

Компанията за инвестиции и развитие на търговски имоти Plaza Centers обяви, че е привлякла свеж инвестиционен капитал в размер на 15 млн. евро след финализирането на първия етап от емисия на облигации.

Емисията е записана от полски институционални инвеститори. Облигациите са с матуритет от три години и са с лихва равна на шестмесечния Wibor плюс 4,5%.

Емисията е част от облигационна програма на компанията, приета през юли, според която тя ще издаде облигации на обща стойност 300 млн. полски злоти (близо 75 млн. евро) на няколко фази. Те ще бъдат осъществени между 2010 и 2016 г. в рамките на дългосрочния финансов план на компанията.

“Нашият подход към финансирането продължава да бъде гъвкав, като компанията използва редица ресурси за своите дългосрочни финансови изисквания”, коментира президентът и изпълнителен директор на компанията Ран Щаркман. Той добавя, че компанията среща „силен интерес“ от страна на инвеститорите в региона.

По думите му перспективите за пазарите, на които Plaza развива дейност, остава несигурна, но има данни за стабилизиране на доходността и повишено търсене от страна на наемателите.

„По специално забелязваме повишена инвестиционна активност в страни като Полша, Чехия и Унгария." Той добавя, че компанията остава фокусирана върху възможностите за потенциални нови придобивания и по-специално на нейния ключов пазар с потенциал за ръст – САЩ, където тя планира редица нови сделки в близко бъдеще.

През третото тримесечие компанията започна изграждането на нов търговски център в сръбския град Крагуевац. Молът, 70% от площите в който са вече отдадени, ще бъде с площ от 22 хил. кв. м. Компанията е договорила заемно финансиране на стойност от 33 млн. евро, или около 70% от стойността на проекта. Той се очаква да бъде готов в началото на 2012 г.

Също така Plaza Centers е стартирала строежа на своя десети мол в Полша, който се очаква да бъде завършен в края на 2011 г.

У нас компанията има проект за търговски център в Шумен, като миналата година придоби и мажоритарен дял в проект за мол в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още