IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Препоръчително е собствениците на незаконни сгради сами да ги махнат

Планират се редица мерки, насочени срещу незаконното строителство, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството

11:29 | 20.11.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев: Препоръчително е собствениците на незаконни сгради сами да ги махнат

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обяви, че се планират редица законови промени, насочени срещу незаконното строителство.

Една от тях е увеличаване на глобите за главните архитекти на населени места, в които е допуснато незаконно строителство, стана ясно от изказване на министъра пред радио Дарик.

Сред причините за увеличаването на глобите е невъзможността при настоящия им размер те да действат като заплаха за архитектите, допуснали нарушенията.

Плевнелиев посочи, че максималната глоба за главния архитект на община Любимец, където е допуснато изграждането на незаконно селище края язовир Ивайловград, е 3 хил. лв.

Плевнелиев посочи още, че в нормативната база ще бъде заложен срок, в който сградите, получили акт 15, трябва да бъдат въведени в експлоатация.

Според министъра само в София има около 2 хил. сгради, чиито собственици нарочно бавят въвеждането в експлоатация, за да не плащат данъци. Повечето такива постройки са еднофамилни къщи, посочи Плевнелиев.

Процедурата от установяването на незаконно строителство до бутането на постройките продължава около 2 години, посочи министър Плевнелиев.

Той заяви, че е препоръчително собствениците на незаконни обекти да започнат да ги премахват сами, защото така ще им излезе по-евтино, отколкото при процедурите по принудително събаряне.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
LANDLORD 31
преди 13 години
Кой ще бутне гетата на ***? Сигурен съм никой. Иначе ще слагат срокове на акт 16. Ами това си е работа на строителя кога ще довърши. *** тумори във всички градове не само че са напълно незаконни но и ползват незаконно ел.енергия и вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
BULGARIA UBER ALLES
преди 13 години
АБЕ РОСЕНЕ, АБЕ ПЛЕВНЕЛИЕВ, ти СИ СЛУГА НА НАРОДА, АКО СИ ЗАБРАВИЛ..... министър ТОВА ОЗНАЧАВА..... ИЗПЪЛНИ ПРОСТО ЗАКОНА....... БУТНИ ВСИЧКО КОЕТО НЕ ОТГОВАРЯ НА СТАРИЯТ НЕСЕБЪР. А НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА ОТИДЕ НА ДЪНОТО НА МОРЕТО И ТАМ ДА СТРОЙ КОЛКОТО СИ ИСКА, АКО ОБАЧЕ ОТГОВАРЯ НА ИЗИСКВАНИЯТА......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
tzvetaх
преди 13 години
Че акция Хеликоптер беше само PR шоу стана ясно на всички. Новината е, че от нея ще пострадат само мухите. Орлите ще продължават да си летят. За добрият управник не е достатъчно единствено да съблюдава закона. Това го превръща в добър чиновник. В мъдростта, справедливостта и търпеливостта се крие успехът му. Затова иначе симпатичния Плевнелиев се оказа по-скоро добър чиновник, отколкото добър управик. Ето и няколко съвета към министъра-чиновник: 1. Ако не можeте да започнете акцията срещу незаконното строителство от марината на братя Диневи, от пристанището на Банев или абсурдните хотели върху плажните ивици, то по-добре не почвайте нищо. 2. Не пейте приспивни песнички, че не прилагате двоен стандарт и първо съдът трябда да се произнесе...след 2-3 години. 3. Ако това е така, изчакайте 2-3 години като оповестите още от сега след марината на Диневи сте вие!. Тогава хората ще ви повярват, а иначе след 2-3 години със сигурност няма да си вие човекът, който взима решенията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
finansa
преди 13 години
"увеличаване на глобите за главните архитекти"-кофти,ся ще скочат и рушветите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 13 години
Все още го чакам тоя да каже кога ще започне премахването на незаконните и смрадливи хъхряшки гета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
supertrader
преди 13 години
Имаме си министър един път , собствениците нарочно бавят въвеждане в експлоатация на сградите - вярно е и това са едни лоши хора..много лоши.За министъра едно бяло Жигули трябва и да заминава с него пак зад граница и да не се връща тук повече..е толкова ли немогат да го изтърпят там. Той иска да каже сигурно , да събираме данъци за да има от тях за частни пътища към неговите имоти тук !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още