IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията ще засегне търговските имоти в Европа догодина

Заради поскъпването на суровините в глобален мащаб търговските вериги неизменно ще прехвърлят цената на потребителите, прогнозират консултанти

10:37 | 17.11.10 г.
Инфлацията ще засегне търговските имоти в Европа догодина

Инфлацията в резултат на бързо растящите цени на борсово търгуваните стоки може да повлияе негативно на търговските имоти в Европа през следващата година, причинявайки спад на търсенето на търговски площи и нови фалити сред наемателите, сочи доклад, цитиран от Ройтерс.

„Един от ключовите дестабилизиращи рискове на хоризонта е ускоряващата се инфлация... тъй като цените на суровините се повишават в глобален мащаб, търговските вериги неизменно ще прехвърлят цената на потребителите“, пише в доклада на консултантската компания King Sturge.

В доклада за перспективите пред търговските имоти в Европа през 2011 г. се посочва, че търговските вериги, които вече са под натиск заради растящите цени, ще се изправят също пред двойния риск от по-слабо потребителско търсене в комбинация с наеми на търговски площи, обвързани с индексиране спрямо инфлацията.

Индексирането на наемите спрямо инфлацията, макар и привидно положително за големите собственици на търговски центрове в Европа, сред които Hammerson, Unibail-Rodamco и Eurocommercial Properties, може да се окаже нож с две остриета.

„Реалността е, че търговските вериги вероятно ще бъдат силно притиснати от значителни повишения на наемите, които няма да се компенсират от по-големи обеми продажби... затова собствениците вероятно ще са изправени пред намаляващи нива на подновяване на договорите и дори някои фалити на наематели“, посочват консултантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още