IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Излишъкът на жилищния пазар в САЩ може да се задържи още четири години

Търсенето надали ще настигне предлагането преди 2014 г., като е малко вероятно началното жилищно строителство да последва „V-образен модел на възстановяване“

12:39 | 16.11.10 г.
Излишъкът на жилищния пазар в САЩ може да се задържи още четири години

Толкова много жилищни имоти в САЩ стоят празни, че търсенето може да не настигне предлагането до 2014 г., изчислява Джош Левин, анализатор на Citigroup Inc., цитиран от Bloomberg.

Левин прави анализ на процента празни жилища според тримесечните данни на американското министерство на търговията и дела на новозапочнатите жилищни строежи от вече построените.

Нивото на незаетост на жилищата в страната през третото тримесечие е било 10,96%, което е близо до пиковата стойност от 11,05%, регистрирана през второто тримесечие. Данните се базират на броя жилища, обявени за продажба, като включват и апартаментите под наем, предназначени за целогодишно обитаване, както и т. нар. мобилни жилища.

Към момента около 2,1 млн. жилища от наличните имоти в САЩ не са необходими, посочва Левин.

„Ще отнеме три до четири години да се усвои излишното предлагане и да се достигне равновесие“, посочва той. Според него това означава, че е малко вероятно началното жилищно строителство да последва „V-образен модел на възстановяване“ след срива през последните няколко години.

Броят на жилищните строежи, стартирали през септември, приравнен към годишна база, е равен на 0,5% от жилищната наличност. Това е по-малко от върха от 1,7%, регистриран преди пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още