IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Забелязват „малка доза оптимизъм“ за имотите в планинските ни курорти

Гръцките купувачи дават надежда за възраждането на пазара на ваканционни имоти в някои курорти

11:45 | 16.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Забелязват „малка доза оптимизъм“ за имотите в планинските ни курорти

Известно раздвижване на пазара на ваканционни имоти в българските зимни курорти забелязват специалисти през последните месеци.

Това споделиха участниците в конференцията за имоти BalREc, която се проведе миналата седмица с медийното партньорство на Investor.bg.

За разлика от имотите в летните курорти, към които основно се насочват руските купувачи, пазарът в зимните курорти до голяма степен остана в сянка, след като британските купувачи се оттеглиха от пазара.

По думите на Евгени Спиров, съдружник в "E&S имоти", което има проекти за ваканционни имоти в района около Смолян, към имотите в региона също има интерес от страна на руснаци, но в много по-малка степен отколкото на морето.

Той обаче каза, че на базата на опита от руския пазар през последните години може да се твърди, че те не познават България.

Голяма част от тях са запознати със Слънчев бряг и Златни пясъци, но не знаят нищо друго за страната. Много си представят, че България е равна като Унгария, няма планини и минерални извори, които също представят големи възможности, коментира той.

Спиров каза, че през последните месеци за пазара на имоти в планинските курорти има нов „полъх“, който се надява да продължи и занапред - гръцките купувачи. След отварянето на новите пропусквателни пунктове интересът от страна на купувачи от южната ни съседка нараства. Именно те се насочват по-скоро към планинските курорти, отколкото към Черноморието.

Маню Моравенов, изпълнителен директор на ФеърПлей Пропъртис, която също има проекти в планинските курорти, също каза, че на този пазар се забелязва малка доза оптимизъм. През последните 3-4 месеца се наблюдава известен ръст на продажбите в тях.

Въпреки това участниците в дискусията се обединиха около мнението, че активността в сегмента е далеч от нивата преди кризата, когато многобройни инвеститори от Великобритания и Ирландия купуваха по няколко апартамента. Някои от тях купуваха по интернет, дори без да видят имота.

След като кризата засегна значително пазара на имоти и финансирането за изграждането и покупката на имоти изчезна, много от проектите бяха замразени, а купувачите се озоваха в ситуацията, в която не можеха да обслужват своите кредити.

В резултат на това редица от тези проекти останаха недовършени и наполовина празни и единствено руските купувачи спомогнаха някои сегменти от пазара все още да продължат да се развиват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan_penev
преди 4 години
Откраднал е 50 000 долара от фирмата, която управлява.Управлява капитал от 9 милиарда, които може би и тях ще открадне.Откраднал единствените пари от старата си фирма - 50к лева, като отворил за 1 ден сметка на компанията в райфайзенбанк, изтелглил парите в брой и после я закрил- квесторката го хванала и сега разследват Маню Моравенов. Какво да очакваме от него като CEO na BFB - там има 9 милиарда за крадене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
simona_miteva
преди 4 години
Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе всъстава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото надосегашния изпълнителния директор Иван Такев.Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защочовек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именнозаради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-нМоравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се водиразследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазарии използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.Публична тайна е, че Моравенов, бе уволнен от поста си на изпълнителен директор наинвестиционния посредник Фоукъл Пойнт Инвестмънтс АД и "Феърплей пропъртис"АД след като собственикът на компанията Марио Захариев стана жертва нанепрофесионалното отношение и схеми уронващи престижа на компанията. Безкрайнижалби и недоволни клиенти, загубени партньорства и откраднати пари, станаха причина,така известния капацитет да бъде отстранен от длъжност.Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол е другият въпрос, на които сетърси истинският отговор. Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването насредства в особено големи размери и документални престъпления.По времето когато Моравенов управлява "Феърплей пропъртис", компанията купиватърговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, вСозопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми отприходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, коетоуправлява.Ще продължава ли Моравенов да заема редица ръководни длъжности в институции илинай-накрая ще попадне под надзора на закона предстои да разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Reneta
преди 4 години
Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Те от две години все за засилено търсене и ръст на цените и , че сега е момента да се купува пишат...ама нещо не могат да познаят.Ако търсенето е като по морето...жална ни майка ...за 9 месечието инвестициите в БГ нямат 1 милиард даже....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
alwayastrue
преди 13 години
Много плаааааахичко заглавие сте му сложили.....Я напишете за един сериозен ррррррррррррррррррррръст на имотите, да видите как юе ви повярват всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още