IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на имоти в Източна Европа се движи стабилно към възстановяване

София остава в полезрението на някои инвеститори, но по-скоро като втори избор за офис площи

12:27 | 09.11.10 г. 1
Пазарът на имоти в Източна Европа се движи стабилно към възстановяване

Пазарът на недвижими имоти в Източна Европа се движи стабилно към пълно възстановяване, сочи проучване на Colliers International сред международни инвеститори за третото тримесечие на 2010 г.

За по-ясно описание на състоянието на инвестиционните пазари и за очертаване на тенденции за развитие в следващите 12 месеца проучването ги илюстрира с часови зони – т. нар. „Глобален инвестиционен часовник”. По тази схема 12:00 ч. показва абсолютния връх на инвестиционния пазар, а 6:00 - неговата най-ниска точка. Съответно зоната между 12:00 ч. и 6:00 ч. показва низходящ тенденция в развитието, а зоната между 6:00 и 12:00 – възходящ.

Голяма част от източноевропейските инвеститори (30%) поставят пазара на 8:00 часа на инвестиционния часовник. Почти същият брой от запитаните (26%) поставят стрелката на 7:00 часа, което отразява усещането, че пазарът се е отлепил от най-долната си точка и се движи към пълно възстановяване. Други 9% вярват, че пазарът вече се намира в 9:00 часа.

Предвид това, че мнозинството от анкетираните в проучването от първото тримесечие на годината са поставили пазара на 5:00 часа, новите мнения разкриват бързо обръщане в посока на стабилно възстановяване.

„През следващите няколко месеца можем да очакваме нови инвестиционни сделки в България. Дори това да се случи обаче, все още ще бъде рано да се каже, че пазарът се е отлепил от дъното”, коментира Георги Киров, директор “Инвестиционни услуги” в консултантската компания.

Той отбелязва, че повечето инвестиционни фондове, които възнамеряват да направят нови инвестиции през 2011 г., ще предпочетат да инвестират в по-малко рискови пазари като Германия, Франция, Великобритания и скандинавските страни или ще предпочетат по-големи пазари с по-дългосрочен потенциал като Русия, Украйна или азиатските страни.

Попадналите на фокус локации в Централна и Източна Европа са най-различни, като Варшава остава най-популярната дестинация, особено за офиси. Други търсени точки са Киев, Прага, Москва и Букурещ, като интерес има и към Рига, Талин и Вилнюс.

София, Любляна, Белград и Атина остават в полезрението на някои инвеститори, но по-скоро като втори избор за офис площи. Освен в този сегмент интерес има и към търговските площи в Полша, Чехия и Украйна, следвани от Унгария, Румъния и прибалтийските републики.

В проучването са включени над 200 големи институционални и частни инвеститори от целия свят. Общият им инвестиционен портфейл възлиза на 570 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 13 години
това е остаряла информация !кажете какво ще е поскъпването до края на годината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още