IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните офис наеми в центъра на София паднали с 11% за тримесечието

Наемите остават под натиск, нивата на незаетост ще се покачват, смятат специалисти

13:00 | 04.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Офертните офис наеми в центъра на София паднали с 11% за тримесечието

Средните офертни наеми на офисите в централния градски район в София са паднали средно с около почти 11% през третото тримесечие на годината поради понижението на наемите в голям проект, който представлява съществена част от предлагането в региона, сочи доклад.

По данни на консултантската компания MBL/CBRE средните наеми на офисите клас А са се понижили почти във всички региони в столицата.

Почти без промяна са останали наемите в широкия център, за разлика от тези в покрайнините, които са отчели понижение от 1,6%.

Офертните наеми в София към края на тримесечието варират между 6 и 27 евро на кв. м на месец в зависимост от локацията и вида площи.

Спад отчитат и средните наеми „предлага“ на площите клас В. В центъра те са се понижили с близо 13%, в сравнение с 3% в широк център и 4,4% в покрайнините. Нивата в сегмента се движат между 4 и 13 евро на кв. м на месец.

От компанията очакват, че пазарът ще продължи да бъде в полза на наемателите и през близките месеци, като до края на годината се очаква да бъдат завършени още 150 хил. кв. м нови офис площи.

Нивата на незаетост ще продължават да се покачват и да поставят под натиск наемите.

Усвояването за 2010 г. се очаква да достигне 100 хил. кв. м.

Почти без промяна остава нивото на незаетост на площите клас А и В през периода – 19,2%, в сравнение с 19,3% за предходното тримесечие. Лек ръст бележи делът на свободните площи в централния бизнес район, където той се е покачил до 7,4% от 6% към края на юни. В широкия център този дял се е повишил до 15,8% от 13,8%, докато в покрайнините той се понижава до 22,7% от 23,9% три месеца по-рано, поради увеличение на инвентара.

Общият инвентар на пазара се е увеличил до 1,25 млн. кв. м, след като през третото тримесечие бяха добавени нови 17 600 кв. м площи клас В. Към момента на пазара има около 496 хил. кв. м площи, които са в процес на изграждане или реновиране. Други 159 хил. кв. м са замразени.

През 2011 г. се очаква на пазара да бъдат предложени още 233 хил. кв. м, въпреки че този обем може да се промени поради ограниченото търсене и трудния достъп до дългово финансиране, предупреждават от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още