IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват акции за търсене на незаконни постройки край 53 язовира

Екипите на екологичното и на строителното министерство трябва да са готови с резултатите до края на януари 2011 г.

13:03 | 02.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Започват акции за търсене на незаконни постройки край 53 язовира

Общо 53 язовира ще бъдат проверени за незаконни постройки от съвместни екипи на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Акциите ще са през ноември и декември и резултатите трябва да са ясни до края на януари 2011 г., съобщиха министрите Нона Караджова и Росен Плевнелиев, цитирани от БТА.

Екипите ще проверяват още дали има нерегламентирано изливане на отпадъчни води, нерегламентирани водоползвания, наличието на сметища, дали се спазват санитарно-охранителните зони, има ли строежи в чашите на язовирите.

Последващи проверки ще има през март и април следващата година, като тяхна цел ще бъде изпълнението на направените предписания.

Инспекциите ще се осъществяват от съвместни екипи от структурите на МОСВ и МРРБ. В тях ще участват представители на регионалните инспекции по околната среда и водите, на басейновите дирекции и на регионалните структури за строителен надзор. При необходимост ще се търси съдействието от общините и МВР.

"Едновременно 14 лъча от проверяващи ще тръгнат във всички части на страната", каза Росен Плевнелиев. Той съобщи, че заповедите за премахване на незаконни постройки около язовир "Ивайловград" са около 90, а заповедите за язовир "Искър" са 94. Очаква се до края на годината да бъдат премахнати над 20 незаконни постройки около "Искър", посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още