IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали имотите в Китай все още са по-атрактивни от акциите?

Властите наредиха увеличение на лихвения процент върху ипотеките на първо жилище, но това едва ли ще откаже купувачите

15:05 | 01.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дали имотите в Китай все още са по-атрактивни от акциите?

Новата седмица започна с новината, че властите в Китай са взели решение за увеличаване на лихвите по ипотеките на купувачите на първо жилище в страната. Това обаче може да се окаже недостатъчно за ограничаване на огромния апетит за инвестиции в недвижими имоти в Китай, пише CNBC.

“Дори с увеличаването на лихвите, което всъщност дори изостава от темпа на инфлация в страната, реалната цена на капитала всъщност се понижава“, посочва в интервю за медията Майкъл Курц, анализатор в Macquarie Securities.

“Депозирането на средства в китайски банки е губеща алтернатива в реално изражение, така че има силно желание за влагане на средствата в недвижима собственост по-скоро като средство за спестяване, отколкото като инвестиция в място за живеене“, смята той.

Макар на фондовия пазар да се гледа с добро око като на дестинация за защита на спестяванията, Курц посочва, че акциите не са достатъчно стабилни, а пазарът е податлив и на външни шокове. Именно това според него е и основната причина местните инвеститори да предпочитат вложенията в имоти пред тези в акции.

Решението на Пекин е банките да ограничат отстъпката от лихвения процент при ипотека върху първо жилище от 30 на 15 на сто. По този начин се слага край на политиката, въведена в края на 2008 година като опит за насърчаване на икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още