IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Градове призраци“ тежат на жилищния пазар в Ирландия

Ирландското правителство работи по програма за решаване на проблема с хиляди необитавани жилища

11:04 | 22.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
„Градове призраци“ тежат на жилищния пазар в Ирландия

Жилищните проекти в Ирландия, които бяха започнати преди кризата и останаха недовършени, се превърнаха в „градове призраци“, пише Bloomberg.

По някои данни в момента над една четвърт от тези жилища са празни.

Според проучване на Министерството на жилищната политика на Ирландия, базирано на 2800 проекта, от 120 хил. жилища 77 хил. са завършени и се обитават.

Други 10 хил. са в процес на изграждане – от начален етап на разчистване на терена до довършителни работи, сочи изданието.

„Хиляди са оставени да живеят в призрачни имоти при опасни условия, като отворени отходни канали и замърсена вода“, казва Терънс Фланагън, член на опозиционната партия Файн Гаел.

Броят на празните жилища в Ирландия се увеличи, след като пазарът, който премина през строителен бум, продължил 10 години, се сгромоляса през 2007 г.

През септември ирландското правителство съобщи, че очаква бюджетен дефицит от 32% тази година, тъй като разходите за спасяване на банките, попаднали под тежестта на лошите кредити, може да достигнат 50 млрд. евро.

Вчера от правителството обявиха, че ще започнат да формират експертна група с участието на банкери, предприемачи, строители, инженери и представители на институциите, за да изработят план за справяне с незавършените жилищни проекти.

Финансов актив

През 2006 цената на строителните терени в Ирландия се повиши до 58 400 евро за хектар, което бе най-високото ниво в Европа, според данни на Savills Plc.

Официални източници дори са изразили учудване, че броят на необитаваните имоти не е по-голям предвид прогнози, направени по-рано.

От друга страна, министърът на жилищната политика Майкъл Финърън е казал, че очаква, че празните имоти ще помогнат да се посрещнат социалните нужди на гражданите на страната през тази и следващата година. Жилищата „не са бреме, а финансов актив“, казва той.

Той е обяснил, че някои жилища, прехвърлени към Националната агенция за управление на активи, създадена, за да погълне рисковите кредити, може да бъдат отдадени под наем като социални жилища.

Правителството е насочило общо 33 млрд. евро към пет ирландски банки, в сравнение с 31 млрд. евро, които очаква като приходи от данъци тази година, сочи изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още