IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fannie и Freddie може да костват до $259 млрд. на данъкоплатците в САЩ

Това показаха стрес тестовете на двата ипотечни кредитора

22:16 | 21.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Fannie и Freddie може да костват до $259 млрд. на данъкоплатците в САЩ

Американското правителство съобщи, че най-скъпо на данъкоплатците в САЩ в крайна сметка ще излезе спасяването на двата държавно-спонсорирани ипотечни кредитора Freddie Mac и Fannie Mae, предаде AP.

Резултатите от проведените стрес тестове на Freddie Mac и Fannie Mae са показали, че сумата на похарчените от държавата средства за тяхното спасяване може да нарасне до 259 млрд. долара до 2013 г.

Цифрата е почти два пъти по голяма от средствата, които двата ипотечни гиганта са получили досега, и надминава разходите за стабилизиране на автомобилния и банковия сектор. Общата сума за двете индустрии ще възлезе на приблизително 50 млрд. долара, съгласно последните прогнози на финансовото министерство на САЩ.

В действителност спасяването на най-големите банки в страната е донесло на данъкоплатеца печалба от 16 млрд. долара.

Fannie Mae и Freddie Mac имат най-голям дял на пазара на нови ипотечни кредити, отпуснати в САЩ през последните години, и пострадаха тежко от спукването на ипотечния балон в САЩ и последвалото поевтиняване на недвижимите имоти.

Основната дейност на Fannie Mae и Freddie Mac е да купуват от ипотечни заеми от кредитори, които след това обединяват и използват като обезпечение за издаването на облигации, които продават на инвеститори.

Точният размер на разходите за спасяване на двете компании ще зависи от изменението на цените на жилищата междувременно. Тяхното поевтиняване бе главен двигател за загубите на Fannie Mae и Freddie Mac през последните години, а в случай, че цените продължат да падат, ще се наложи да се отпуснат повече средства за покриване на загубите на Fannie и Freddie.

Средствата, предоставени за спасяването на Fannie и Freddie досега, са в размер на 135 млрд. долара. В зависимост от посоката, в която ще поеме американската икономика и пазара на недвижими имоти, тяхното спасяване може да коства между 142 млрд. и 259 млрд. долара до 2013 г., показаха изчисления на Федералната агенция за жилищно финансиране в САЩ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още