IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на луксозните имоти в Лондон на 7% под своя връх от 2008

Наемите на имотите в най-горния сегмент са се повишили за 15-ти пореден месец през септември

14:36 | 21.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Наемите на луксозните имоти в Лондон на 7% под своя връх от 2008

Луксозните имоти в британската столица са един от най-устойчивите на кризата сегменти. Техните нива в момента са на 7% под своя връх от март 2008 г.

Луксозните имоти, както и целия пазар, бяха значително засегнати от кризата и наемите започнаха да понижават, за да достигнат дъното през юни 2009 г. Оттогава обаче те започнаха да се възстановяват и през септември бе отчетен техния 15-ти пореден месец на ръст, сочи доклад на Knight Frank.

От юни 2009 г. до септември наемите на жилищата в Лондон в най-горния ценови сегмент са добавили 16% към стойността си.

За разлика от тях цените на луксозните жилища в британската столица се понижават от юни 2010 г. насам.

Според доклада средното ниво на личните доходи в Лондон се е повишило с 42% през последните 10 години. Наемите на най-скъпите имоти обаче са отчели ръст от едва 13,5% за този период. Броят на новите имоти в сегмента се е понижил с 6% в сравнение с миналия септември и с 36% от септември 2008 г. насам.

„Ако се обърнем назад, ще видим, че наемите в централен Лондон са отчели скромно представяне през последните 10 години в сравнение с капиталовите стойности“, коментира Лиъм Бейли, директор "Жилищно проучване" в Knight Frank.

Според него разминаването в ръста на доходите и наемните нива в сегмента е факт, който би трябвало да повиши доверието на наемодателите относно устойчивостта на този сегмент от пазара.

Той обаче предупреждава, че не трябва да се разчита прекалено много на потенциала за бъдещи ръстове в наемите.

„Въпреки че са възможни и още ръстове, на пазара има данни, че балансът между търсене и предлагане става по-неблагоприятен за инвеститорите.“

Търсенето на подобни имоти под наем през последните месеци е много високо. Броят на потенциалните наематели между май и август 2010 г. е бил средно с над 10% по-висок от този през 2008 или през 2009 г. Въпреки това през септември техният брой се е понижил с 14% под нивата, регистрирани през септември 2009 г.

Вижте интервюто на Investor.bg с Лиъм Бейли 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още