IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 90% ръст на инвестициите в търговски площи в Европа

Общо 5 млрд. евро са били инвестирани в Европа само за третото тримесечие, колкото и през второто

09:58 | 21.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Над 90% ръст на инвестициите в търговски площи в Европа

Преките инвестиции в търговски площи в Европа достигнаха 15,2 млрд. евро през първите девет месеца на годината, което е ръст от над 90% спрямо същия период на миналата година (7,8 млрд. евро), сочи нов доклад.

Инвестиционният обем през третото тримесечие, което обичайно е най-слабият период през годината, се задържаха на нива, сравними с второто, с 5 млрд. евро.

Поне 10 сделки на единична стойност от и над 100 млн. евро бяха сключени през третото тримесечие. Най-съществената от тях бе придобиването на седем мола в Полша и Франция от страна на Unibail-Rodamco на обща стойност 715 млн. евро, се казва в доклад на Jones Lang LaSalle (JLL).

Великобритания, Германия и Полша представляваха 80% от общия инвестиционен обем през тримесечието.

„Поради благоприятната макроикономическа ситуация в Полша и положителните продажби на дребно с годишен ръст от 6,6% през август, инвестиционният интерес към първокласни търговски центрове във Варшава и регионалните градове в Полша се повиши значително”, коментира Агата Секула, директор в JLL.

„Въпреки това периодът, необходим за завършване на сделките се увеличи значително, тъй като инвеститорите осъществяват много подробен анализ на всеки аспект на имота по време на процеса на предварителното проучване.”

Продължава и изразеният интерес от страна на международни инвеститори към пазара в Германия, който се явява в добавка към силния интерес на вътрешния пазар. Това е причината нивата на доходност в Германия да продължават да се свиват и през третото тримесечие на годината, се казва в доклада.

Обемът на сделките в Германия през третото тримесечие бе 700 млн. евро, включително и две портфейлни сделки на Aldi за продажба с обратно изкупуване, което донесе на веригата хипермаркети над 260 млн. евро приходи от продажба на Allianz Real Estate и MGPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още