IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американски филмов гигант спасява пазара на имоти в Испания?

Цените и наемите на имотите в района на тематичния парк на Paramount може да се покачат с до 25%, смятат брокери

17:27 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Американски филмов гигант спасява пазара на имоти в Испания?

Първият тематичен парк на американския филмов гигант Paramount Pictures в Европа ще бъде изграден в Испания, което според някои ще даде тласък на пазара на имоти в страната.

Паркът ще бъде разположен в областта Мурсия в Югоизточна Испания и се очаква да привлича по три милиона туристи годишно.

Първата фаза от проекта, която ще заема 3,5 млн. кв. м, се очаква да струва 60 млн. евро. На по-късен етап ще бъдат изградени също хотели, сервизни съоръжения и бизнес площи.

Това няма да има незабавен ефект, но в дългосрочен план проектът ще даде тласък на региона, смятат Крис Мърсър, директор на базираната в Мурсия брокерска компания Mercers.

Според него по време на периода на изграждане, който може да се очаква да трае „три години и нещо“, едва ли може да се очаква моментно повишение на цените, „особено предвид, че Испания като цяло продължава да преминава през процес на сериозна корекция“.

„Въпреки това също така смятам, че е сравнително логично да се твърди, че цените в този район няма да се понижат още повече, и към тези, които изчакват отстрани, моят съвет е просто да не чакат повече“, казва той.

Наред с това регионът има развита инфраструктура с магистрални и летищни връзки. През изминалите две години Мурсия е инвестирала 750 млн. евро в развитие на инфраструктурата и привличане на инвеститори, пише PropertyWire.

На база на опита на собственици, живеещи в близост до подобни обекти на Disney в САЩ, цените и наемите в областта около парка на Paramount може да се повишат с до 25%, пише изданието.

Подобно мнение споделя и друг брокер – Бен Уокър от Property in Spain.

„Очакваме цените на имотите в региона да се възстановят по-бързо и в по-голяма степен благодарение на този добавен наемен потенциал“, казва той. „Повишения от 25% са възможни по време на годините на строителство, а може би дори още повече с отварянето и разширяването на тематичния парк.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още