IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната продукция в ЕС с лек ръст през август

На годишна база от Евростат отчитат увеличение от 1,3 на сто

18:00 | 19.10.10 г.
Строителната продукция в ЕС с лек ръст през август

Строителната продукция в еврозоната се понижава с 0,4% през август спрямо предходния месец след корекция спрямо сезонни фактори, но се повишава с 0,3% в Европейския съюз, сочат първи изчисления на Евростат. Данните за юли са коригирани на понижения от 3,2% и 2,5% съответно.

На годишна база строителството през август се свива с 8,5% в еврозоната и с 1,3% в ЕС.

Сравнение на месечна база

Сред страните членки, за които са налични данни за август 2010 г., строителната продукция се повишава в осем и се понижава в пет държави. Най-големи увеличения са регистрирани в Словения (+5,2%), Полша (+3,6%) и Великобритания (+2,7%), а най-големи спадове – в Холандия (-2,6%), Испания (-1,8%) и Румъния (-1,3%). За България е отчетен ръст от 1,6%

Сградното строителство намалява с 1,7% в еврозоната през август, но нараства с 1% в ЕС. Гражданското бележи понижения от 0,7% в еврозоната и от 0,2% в Евросъюза.

Сравнение на годишна база

В сравнение с август миналата година строителната продукция намалява в десет държави и се повишава в три. Най-големи намаления са отчетени в Испания (-34,7%), Румъния (-20,4%) и Холандия (-14,1%), а най-големи увеличения – във Великобритания (+15,6%), Полша (+8,6%) и Германия (+1,7%). За България е регистриран спад от 11,6%.

Сградното строителство се свива с 6,9% в еврозоната, но нараства с 0,4% в ЕС, а гражданското се понижава с 13,1% в еврозоната и с 6,3% в ЕС.

За страните членки на ЕС, които изготвят индекс на строителната продукция, но не са предоставили данни за съответния период, Евростат определя приблизително липсващите стойности, за да изчисли средните за еврозоната и ЕС. България е сред страните, за които от Евростат изчисляват корекцията спрямо сезонни фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още