IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделската земя във Великобритания поскъпна със 17% за 12 месеца

Анализатори обаче очакват лек спад поради ограничението на публичните разходи на Острова

08:02 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Земеделската земя във Великобритания поскъпна със 17% за 12 месеца

Цените на земеделската земя във Великобритания са отчели ръст от 17% през последните 12 месеца, сочи нов индекс.

За третото тримесечие на 2010 г. те са се повишили с 0,8%, като са достигнали 5 816 паунда за акър (4047 кв. м). Това е най-високото ниво, отчетено някога от индекса на земеделската земя на консултантската компания Knight Frank.

Въпреки това цените започват да забавят своя ръст, като в скоро време се очакват и спадове поради нарастващите опасения, свързани с ефекта на ограничението на публичните разходи, смятат анализатори.

Спадът обаче вероятно няма да е много голям.

Цените са започнали да забавят хода си въпреки скока на цените на зърнените култури, се казва в доклад на компанията.

„Въпреки изключително силното представяне на цените на земеделските продукти в момента, това забавяне едва ли е изненадващо”, коментира Андрю Шърли, директор "Проучвания на пазара на земеделска земя" в Knight Frank.

“Нито един икономически сектор няма да избегне ефекта от преразглеждането на разходите на коалиционното правителство този месец, а британското икономическо възстановяване е все още несигурно.”

Той коментира, че фактът, че цените на земеделските земи в момента остават на рекордно високи нива е индикатор за устойчивостта на пазара. По думите му тенденцията в цените през последните три месеца е по-скоро забавяне, отколкото началото на значителен спад.

„Цените се очаква да започнат да се покачват отново по-бързо след пролетта на 2011 г., когато земеделските производители всъщност започнат да виждат ефекта на по-високите земеделски култури в своята рентабилност“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още