IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите тестват жилищния пазар на Острова през октомври

Продажните цени на жилищата скачат с 3,1% въпреки отслабващия фундамент на пазара на имоти

10:29 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продавачите тестват жилищния пазар на Острова през октомври

Собствениците на жилища във Великобритания повишиха рязко продажните цени през октомври въпреки отслабващия фундамент на пазара на недвижими имоти в страната.

Средната продажна цена на жилищата в Англия и Уелс е скочила 3,1%, или със 7 082 лири, в сравнение с нивата си от септември, показаха данните на оператора на най-големия сайт за имоти на Острова - Rightmove Plc.

Резултатите се базират на допитване до близо 106 хил. нови продавачи на жилища, което е направено в началото на октомври. Според експертите на Rightmove по този начин продавачите тестват пазара, което е нещо нормално през есента, когато продажбите и средните офертни цени традиционно се повишават.

Историческите данни показват, че октомври е месец на по-високи продажни цени през последните десет години.

Състоянието на жилищния пазар обаче продължава да бъде нестабилно, посочват от Rightmove, за което свидетелства увеличението на броя имоти за продан на един агент от 69 през октомври миналата година до 78 през този месец. През септември броят непродадени имоти на един агент скочи до рекордните 79.

Освен това ипотечното кредитиране остава трудно достъпно, коментират от Rightmove.

За последните 12 месеца цените на жилищата са нараснали с 2,9% до 236 849 паунда. През септември те отчетоха месечен спад от 1,1% и повишение от 2,6% на годишна база.

От Rightmove прогнозират, че увеличеното предлагане на жилища и високата начална изискуема цена ще влошат шансовете за сключване на сделка на редица продавачи.

В Лондон се отчита скок на офертните цени от 5% на месечна база до средно 418 778 паунда.

Британската лира поевтинява силно с над 0,7% срещу щатския долар днес, като към 10:25 ч. българско време една лира се търгува за 1,5868 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още