IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подозира Ватикана в неправомерно ползване на данъчни отстъпки

Ако се окаже, че католическата църква неправомерно не е плащала данък върху имотите си, ще й се наложи да връща около 8 млрд. евро

15:11 | 14.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК подозира Ватикана в неправомерно ползване на данъчни отстъпки

Европейската комисия (ЕК) ще извърши проверка дали данъчните отстъпки за недвижими имоти, които Италия предоставя на католическата църква, не са неправомерна държавна помощ, съобщи италианският вестник La Repubblica.

През 2005 г. властите разрешиха на католическата църква в страната да не плаща общинския данък върху недвижими имоти. Като се има предвид размерът на недвижимата собственост на Ватикана, католическата църква си е спестила годишно около 2 млрд. евро, сочат предварителните данни.

Според еврокомисаря за конкуренцията Хоакин Алмуния освобождаването на църквата от посочения данък би могло „да наруши честната конкуренция“. Досега Италия не е представила достатъчно доказателства, че данъчните облекчения за католическата църква отговарят на принципите на италианската данъчна система.

В хода на проверката ЕК ще изяснява дали услугите, които църквата предоставя в своите училища, болници, хостели и др., са търговски и съответно дали конкурират бизнеса и други религии. 

Ако в резултат на разследването се окаже, че Италия е предоставила на католическата църква данъчни отстъпки в нарушение на европейските правила за конкуренция, на църквата ще се наложи да връща в бюджета общо около 8 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още