IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът на цените на хърватските имоти недостатъчен за съживяване на сектора

Цените на апартаментите в някои квартали на Загреб са с 20 до 30% по-ниски от миналата година

12:27 | 14.10.10 г. 1
Спадът на цените на хърватските имоти недостатъчен за съживяване на сектора

Въпреки че цените на жилищните имоти в Хърватска падат от месеци, са необходими още понижения, за да започне възстановяване в сектора, казват експерти, цитирани от Croatian Times.

Апартаментите в страната поевтиняват от доста време, но явно не достатъчно, за да стимулират продажбите. Средната офертна цена за имот в Хърватска през септември е била с 1,2% по-ниска от тази през август и с 5,3% по-ниска на годишна база.

Средната цена на апартамент в столицата Загреб през миналия месец е била 1818 евро на кв. м, което е с 0,9% по-малко от август и с 4,7 под цената от септември 2009 г. Цените на имотите в някои квартали на хърватската столица са с 20 до 30% по-ниски от миналата година.

„Единственият начин да се балансира пазарът е да има намаление на цените и в резултат на това спад на инвестициите в строителство. Когато се изчерпи предлагането на апартаменти, ще започне нов инвестиционен цикъл“, казва Йосип Тика от Факултета по икономика в Загреб.

Според някои изчисления само в столицата има над 10 хил. непродадени нови апартамента.

Строителният сектор в Хърватска изпитва сериозни затруднения, като миналата година са били завършени с 26,1% по-малко апартаменти в сравнение с 2008 г., по данни на хърватското статистическо бюро.

За периода от януари до юли 2010 г. строителните компании с над 20 служители са завършили изграждането на 1900 апартамента, което е спад от 54,2% спрямо същия период на 2009 г.

Рудолф Ром от Хърватската икономическа камара е на мнение, че за да се преодолеят катастрофалните тенденции, е необходимо да се подновят инвестициите в публичния и частния сектор. По думите му публичният сектор трябва да осигури средства за проекти и да се реализират с приоритет тези, които са с по-бърза възвръщаемост. Частният също трябва да получи достъп до по-условия на кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
srs
преди 13 години
Абе в Хърватска нямате ли си брокита да ви вдигат цените като при нас.Да вземем да ви дадем малко АНИ- та от нашите, да видите как само ръстове ще почнат да ви се привиждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още