IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо половината от имотите за продан в САЩ са с понижени цени

Намалените офертни цени привличат множество чуждестранни инвеститори, някои от които купуват, без дори да видят имотите

10:32 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Близо половината от имотите за продан в САЩ са с понижени цени

Продавачите понижиха офертните цени на близо половината от имотите, обявени за продан в САЩ в 26 от пазарите и особено във Флорида, сочи ново проучване.

Един от резултатите от това е, че има все повече инвеститори от Европа, Южна Америка, Азия, Русия и Близкия Изток, които намират изгодни имоти за покупка.

Ценовите понижения на 47,8% от жилищния инвентар показват едва половината от истината, според базираната в Калифорния агенция за имоти ZipRealty. Според нея днес се понижават цените на 25% повече имоти в сравнение с миналата година, а въпросните имоти са преминали поне през две ценови понижения.

Средната сума на понижение е 19 165 долара, или 7,25% от офертната цена, като най-големите понижения са във Флорида. Продавачите в Маями са понижили цените си средно с 12%, което е най-голямото понижение от всички пазари.

„Летният сезон на жилищните продажби така и не стартира тази година, което накара притеснените продавачи да понижат цените“, коментират от компанията, цитирани от Bloomberg.

Изгодните цени във Флорида привличат голям брой чуждестранни купувачи, който в този щат винаги е бил висок. Техният дял в САЩ е по-малко от 10%, но експертите смятат, че този тренд се разпространява бързо. Брокерите на имоти също са засилили активността си да промотират имотите пред чуждестранни купувачи.

Изданието дава пример с комплекс в центъра на Маями, в който от началото на 2010 г. близо 90% от апартаментите са били купени от чужденци. Тези купувачи плащат в кеш за имоти, които са с над 50% по-евтини в сравнение с пика на пазара през 2007 г. Апартаменти, които тогава се продаваха за 670 долара на кв. фут (7212 долара на кв. м), сега струват 319 долара на кв. фут (3434 долара на кв. м).

Индивидуални инвеститори от Аржентина, Канада, Колумбия, Франция, Израел, Норвегия и Венецуела в момента купуват имоти във Флорида.

Други горещи пазари за чужденците са Вашингтон, Ню Йорк, Лас Вегас, Лос Анджелис и Сан Франциско. В Сиатъл азиатските купувачи купуват имоти, дори без да ги видят. В една от най-луксозните жилищни сгради в Ню Йорк, с дизайн от Армани, разположена в близост до бившия Световния търговски център, около 25% от купувачите са чужденци.

Мнозина споделят с брокерите на имоти, че обикновено биха инвестирали на борсата, но в момента виждат в средносрочен план по-добри перспективи при имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още